Cărți pe care să le citești înainte de a vizita Viena

Nici nu mai știu de câte ori am fost la Viena, am renunțat să mai număr. A trecut mult timp de când am ajuns acolo pentru prima dată (să fie aproape douăzeci de ani?), un prim contact cu lumea vestică pe care nu-l voi uita niciodată și despre care am mai scris. Așa cum spuneam încă de anul trecut, în 2018 Viena sărbătorește modernismul. Și voi fi acolo să văd cum.

M-am pregătit cât de bine am putut și mă pregătesc încă. Am citit cărți care așteptau de mult să fie citite și mai am câteva titluri care mă așteaptă. Împărtășesc lista mea cu tine și promit să actualizez cu mai multe detalii pe măsură ce avansez în acest subiect care nu încetează să mă surprindă. Când mă uit înapoi, nici nu-mi vine să cred cât de puține știam atunci când am ajuns prima dată la Viena. Dar și Viena știa mai puține, zău. Voi povesti mai multe despre asta, cu altă ocazie. Acum iată lista mea de cărți care să te pregătească pentru o vizită cât mai bine documentată la Viena:

>> Jean Des Cars – Povestea Vienei

Povestea VieneiDe la pericolul și asediile otomane, până la Viena ocupată de după război, Povestea Vienei e scrisă într-o manieră relaxată, accesibilă și celor care nu sunt familiarizați cu dezvoltarea orașului sau care nu sunt foarte pasionați de cărțile de istorie. Capitolele despre vals te fac să vrei să dansezi, iar informațiile sunt suficiente pentru a-ți forma o imagine mult mai clară asupra personalităților care au devenit acum simboluri ale orașului. Dacă vrei să aprofundezi, poți să încerci, de același autor, și Sissi. Împărăteasa Austriei (momentan cred că se mai găsește doar ca e-book) sau Rudolf de Habsburg si secretele de la Mayerling.

>> Carl E. Schorske – Viena fin-de-siècle. Politică și cultură.

Aveam cartea aceasta în bibliotecă din 1998-1999 și, spre rușinea mea, abia acum am citit-o. Premiat cu Pulitzer pentru acest volum, autorul tratează și analizează în profunzime revoluția artistică, dezvoltarea urbanismului, psihanaliza, politica și destinele celor care au contribuit la transformările culturale din secolul nouăsprezece. O carte remarcabilă pe care nu cred că o mai poți găsi acum decât la anticariate sau direct în limba engleză, pe Amazon. O recomand celor care au mai avut contact cu informații despre Viena și personalitățile acelei perioade, la prima mână ar fi ceva mai dificil de parcurs.

>> Stefan Zweig – Lumea de ieri

Alături de autobiografia impresionantă a autorului, aici găsești poate că cel mai poetic tablou al Vienei de final de secol. Entuziasmul unei generații ahtiate după cultură, portretele altor scriitori ai vremii, din Viena și de pretutindeni, legătura de suflet care se creează între spiritele culte și care nu ține cont de granițe sau aberațiile istoriei, pierderea identității și șocul războiului, toate sunt atât de sensibil și de clar descrise, încât ai senzația că trăiești acele momente alături de scriitor, că vezi cu ochii tăi locurile, timpurile și oamenii. Lumea de ieri se găsește și la noi (pare a fi în stoc limitat), eu am citit-o în engleză, The World of Yesterday.

>> Eric Kandel –  The Age of Insight: The Quest to Understand the Unconscious in Art, Mind, and Brain, from Vienna 1900 to the Present

O carte senzațională pe care am început-o de trei zile, varianta în engleză. Revin cu mai multe impresii când o termin, e destul de voluminoasă și nu vreau să mă pripesc cu concluziile! Pot să-ți spun doar că autorul, laureat cu premiul Nobel pentru medicină, face legătura dintre știință și cultură, dintre preocupările artei și cele ale neurologiei și psihiatriei într-un mod fascinant și ușor de înțeles, cel puțin cât am apucat eu să citesc. Privirea asupra Vienei secolului XIX și a pionierilor săi (Freud, Schnitzler, Klimt, Kokoschka și Schiele) este originală și excelent documentată, ca o gură de aer proaspăt după aceleași informații pe care le găsești peste tot.


Alte cărți pe care le-am pus pe listă și pe care le voi citi imediat ce le vine rândul (și voi completa cu detalii):

Aștept și recomandările tale și să ne auzim cu bine, începând de la mijlocul săptămânii viitoare în direct din Viena!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent se ocupă de blog, studiază fotografia și scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.