Cărți pe care să le citești înainte de a vizita Viena

Nici nu mai știu de câte ori am fost la Viena, am renunțat să mai număr. A trecut mult timp de când am ajuns acolo pentru prima dată (să fie aproape douăzeci de ani?), un prim contact cu lumea vestică pe care nu-l voi uita niciodată și despre care am mai scris. Așa cum spuneam încă de anul trecut, în 2018 Viena sărbătorește modernismul. Și voi fi acolo să văd cum.

M-am pregătit cât de bine am putut și mă pregătesc încă. Am citit cărți care așteptau de mult să fie citite și mai am câteva titluri care mă așteaptă. Împărtășesc lista mea cu tine și promit să actualizez cu mai multe detalii pe măsură ce avansez în acest subiect care nu încetează să mă surprindă. Când mă uit înapoi, nici nu-mi vine să cred cât de puține știam atunci când am ajuns prima dată la Viena. Dar și Viena știa mai puține, zău. Voi povesti mai multe despre asta, cu altă ocazie. Acum iată lista mea de cărți care să te pregătească pentru o vizită cât mai bine documentată la Viena:

Viena în cărți despre istorie, artă, cultură și științe

>> Jean Des Cars – Povestea Vienei

Povestea VieneiDe la pericolul și asediile otomane, până la Viena ocupată de după război, Povestea Vienei e scrisă într-o manieră relaxată, accesibilă și celor care nu sunt familiarizați cu dezvoltarea orașului sau care nu sunt foarte pasionați de cărțile de istorie. Capitolele despre vals te fac să vrei să dansezi, iar informațiile sunt suficiente pentru a-ți forma o imagine mult mai clară asupra personalităților care au devenit acum simboluri ale orașului. Dacă vrei să aprofundezi, poți să încerci, de același autor, și Sissi. Împărăteasa Austriei (momentan cred că se mai găsește doar ca e-book) sau Rudolf de Habsburg si secretele de la Mayerling.

>> Carl E. Schorske – Viena fin-de-siècle. Politică și cultură.

Aveam cartea aceasta în bibliotecă din 1998-1999 și, spre rușinea mea, abia acum am citit-o. Premiat cu Pulitzer pentru acest volum, autorul tratează și analizează în profunzime revoluția artistică, dezvoltarea urbanismului, psihanaliza, politica și destinele celor care au contribuit la transformările culturale din secolul nouăsprezece. O carte remarcabilă pe care nu cred că o mai poți găsi acum decât la anticariate sau direct în limba engleză, pe Amazon. O recomand celor care au mai avut contact cu informații despre Viena și personalitățile acelei perioade, la prima mână ar fi ceva mai dificil de parcurs.

>> Stefan Zweig – Lumea de ieri

Alături de autobiografia impresionantă a autorului, aici găsești poate că cel mai poetic tablou al Vienei de final de secol. Entuziasmul unei generații ahtiate după cultură, portretele altor scriitori ai vremii, din Viena și de pretutindeni, legătura de suflet care se creează între spiritele culte și care nu ține cont de granițe sau aberațiile istoriei, pierderea identității și șocul războiului, toate sunt atât de sensibil și de clar descrise, încât ai senzația că trăiești acele momente alături de scriitor, că vezi cu ochii tăi locurile, timpurile și oamenii. Lumea de ieri se găsește și la noi (pare a fi în stoc limitat sau indisponibilă), eu am citit-o în engleză, pe kindle.

>> Eric Kandel –  The Age of Insight: The Quest to Understand the Unconscious in Art, Mind, and Brain, from Vienna 1900 to the Present

O carte senzațională pe care am început-o de trei zile, varianta în engleză. Revin cu mai multe impresii când o termin, e destul de voluminoasă și nu vreau să mă pripesc cu concluziile! Pot să-ți spun doar că autorul, laureat cu premiul Nobel pentru medicină, face legătura dintre știință și cultură, dintre preocupările artei și cele ale neurologiei și psihiatriei într-un mod fascinant și ușor de înțeles, cel puțin cât am apucat eu să citesc. Privirea asupra Vienei secolului XIX și a pionierilor săi (Freud, Schnitzler, Klimt, Kokoschka și Schiele) este originală și excelent documentată, ca o gură de aer proaspăt după aceleași informații pe care le găsești peste tot.


Ghiduri neconvenționale

(adăugate începând cu 22.06.2018)

>> Michaela Lindinger – Secret Vienna

O carte cu foarte multe informații inedite, scurte și la obiect, un ghid original care reușește să-ți arate ceva nou chiar în locurile prin care ai trecut. Nu le-am numărat, dar sunt mai mult de 200 de idei și povestioare. Mi-a părut rău că nu am găsit-o decât în ultimele zile din ultima mea ședere la Viena, dar o voi folosi cu drag la următoarea vizită mai lungă.

>> Peter Eickhoff – 111 places in Vienna that you shouldn’t miss

Ca în cazul anterior, avem o carte descoperită într-un magazin de muzeu, când zilele la Viena se împuținaseră drastic. Am găsit în ea recomandări interesante despre locuri mai cunoscute sau mai puțin cunoscute din Viena, însoțite de fotografii și toate detaliile legate de adresă, accesibilitate, transport șamd. Ușor de citit și răsfoit la o cafea, o poți trata tot ca pe un ghid care pune reflectorul pe aspectele mai puțin cunoscute ale orașului, chiar și atunci când vorbește despre obiective celebre.

>> Duncan J. D. Smith – Only in Vienna (EN), A Guide to Hidden Corners, Little-Known Places and Unusual Objects

Aceast ghid este un fel de „Oldies but goldies”. Am mai recomandat-o înainte și am găsit-o citată și în cărțile pe care le voi numi în continuare. Am răsfoit-o de fiecare dată când am plecat la Viena și mereu m-a trimis către alte locuri sau mi-a atras atenția către alte curiozități, în funcție de interesul meu de moment.

>> T. H. Enge – Vienna Mixed Set

Un jurnal al Vienei, așa cum a fost descoperită și iubită de un american cu origini germane. T. H. Enge a trăit și și-a crescut familia aici pentru ani buni, iar cartea a scris-o pentru ca fetele lui să țină minte orașul copilăriei lor. Deși la început mi s-a părut că e mai mult o poveste personală decât un ghid, în cele din urmă mi-am dat seama că mi-a oferit extrem de multe ponturi și informații interesante, despre istorie, personaje celebre, locuri de care să te bucuri și gusturi pe care să le încerci. Ca să nu mai spun cât de bine am rezonat cu dragostea pe care o declară orașului!

>> Fabio M. Aromatici – Secret Vienna Stories

Încă o carte scrisă de un „expat” în Viena, de data aceasta italian. O surpriză plăcută și nu neapărat, iată de ce: dacă acest volum de povestiri nu ar fi fost scris deja, probabil că aș fi încercat eu aceeași abordare. Fabio M. Aromatici îmbină povestirile și detaliile istorice sau contemporane cu fantezia, reinterpretând legende, inventându-le acolo unde nu erau deja, amestecând fantezia și imaginația cu faptele și locurile adevărate. Nu e o capodoperă, dar e plăcut de citit și cu adevărat bogată în informații.

>> Harald Havas – Weird Vienna. A Hilarious City Guide.

O carte mititică pe care am dus-o peste tot cu mine și am savurat-o pe bucățele, prin cafenelele Vienei. E simpatică și este exact ce promite. Poate că nu toate povestirile sunt hilare, dar sunt adevărate și aduc o altă perspectivă asupra orașului, aruncând asupra lui o privire foarte atentă la detalii.

>> Viennese Jugendstil. Walking, Seeing & Enjoying

Un ghid practic, de ținut în mână și pornit la drum pe cinci trasee bine explicate și documentate. De nelipsit dacă te interesează subiectul și vrei să vezi mai mult decât obiectivele arhicunoscute. Fiecare plimbare are un timp estimat, indicații de transport și orientare, hartă și recomandări de locuri în care poți să te oprești să bei o cafea sau să mănânci ceva pe drum.


Viena în romane / ficțiune

>> Elfriede Jelinek – Pianista


Alte cărți pe care le-am pus pe listă și pe care le voi citi imediat ce le vine rândul (și voi completa cu detalii):

  • Florian Illies 1913. Vara Secolului
  • José Saramago – Călătoria elefantului
  • Frederic Morton – A Nervous Splendor: Vienna 1888-1889
  • Robert Musil – Omul fără însușiri (sper să o găsesc undeva)
  • Allan S. Janik, Stephen S. Toulmin – Viena lui Wittgenstein (la fel, sper să o găsesc)
  • Irving Stone – Viața lui Freud (2 volume)
  • Jean Des Cars – Rudolf de Habsburg și Secretele de la Mayerling
  • Greg King și Sue Woolmans – Asasinarea Arhiducelui
  • Arthur Schnitzler – Glorie târzie

Aștept și recomandările tale și să ne auzim cu bine!


Dacă plăluiești să mergi la Viena, consultă și:

Cazare în Viena – idei pentru toate buzunarele și nevoile

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.