Vechiul Castel ascuns de la Liteni

Pe la poalele Munţilor Apuseni, ascunsă de dealuri, păzită de stânci, deasupra unei văi împădurite, pe o culme abruptă, se află ruinele Cetăţii Lita. Această fortificaţie adaptată terenului datează din secolul XIV şi este marcată de o istorie zbuciumată, nelipsită de atacuri. A schimbat numeroşi proprietari, boieri sau nobili ai zonei ori rude ale domnitorilor timpului, fiecare modificând câte ceva.

Drumul către cetate nu este foarte uşor de găsit. Nu există indicatoare în localitatea Liteni, cea în care trebuie ajuns înainte de toate. Însă localnicii ne-au îndrumat foarte bine, astfel încât am ieşit cu maşina în spatele caselor şi apoi am continuat cu o plimbare liniştită printre dealurile abia înverzite în acest început de primăvară.

După ce treci de culmea unui deal, peisajul se schimbă şi în scurt timp zăreşti în depărtare ruinele. Apoi ele iar se pierd privirii, şi iar apar şi...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonații la newsletter.

Ești deja abonat? Introdu adresa de email în câmpul de mai jos pentru verificare.


Nu ești deja abonat? Abonează-te acum!

Urmărindu-și una dintre pasiuni, Octavia a hotarât să studieze literatura. O altă pasiune, precum și mare iubire, este muntele. De aceea Octavia vrea să ajungă în cele mai îndepărtate si ascunse colțuri ale naturii. Pentru ea, fiecare călătorie făcută este o aventură plină de emoții și impresii puternice ce trebuie împărtășite cu oricine dorește să asculte.