Arboretumul Simeria Rezervatie Dendrologica

Weekend în România: Hunedoara

Weekend în România: Hunedoara

Un weekend în România este extaz şi pedeapsă, în acelaşi timp. Avem o ţară extraordinar de frumoasă şi suficient de mică încât să ajungi într-o zi în orice capăt al ei. Dacă am avea şi autostrăzi am ţine-o numai într-un extaz. Dar ce e prea mult strică, aşa că am fost pedepsiţi cu şosele aglomerate şi şoferi isterici. În situaţia actuală, dacă ne-am baza numai pe sâmbete şi duminici, am sfârşi petrecându-ne cel puţin trei sferturi din weekend pe drum. Sigur, din Bucureşti poţi să ajungi într-o zi undeva pe un vârf de munte şi să te şi întorci. Dar dacă vrei să te încumeţi mai sus de Valea Prahovei, se pune automat problema unui weekend prelungit, ca să apuci să înţelegi ceva din locurile spre care mergi şi să înduri mai uşor corvoada de a conduce prin România, mai ales când vine vorba de zile libere şi sărbători.

Ca să te plimbi prin Hunedoara ar trebui să pleci măcar de vineri după-amiază din Bucureşti. În aproximativ şase ore (din care primele două poţi să le petreci numai ieşind din oraş), în condiţii relativ normale de trafic, te vei putea caza în Deva sau în împrejurimi, dacă preferi zona rurală. Şi noi preferăm satele oraşelor, dar de data aceasta am răspuns invitaţiei la un infotrip şi am fost cazaţi în centrul oraşului Deva. Nu a fost deloc rău. Am admirat de la balcon atât fântâna muzicală cât şi priveliştea cetăţii de pe deal. Mai mult de atât, vizita noastră a coincis cu zilele oraşului, motiv pentru care străzile din Deva au fost mai animate şi mai colorate ca de obicei.

Hunedoara_6056

Hunedoara_6096

Hunedoara_6106

Noi am stat de joi până duminică, dar dacă aş avea doar un weekend la dispoziţie, n-aş aloca foarte mult timp oraşului. Se poate urca cu o telecabină foarte modernă şi încăpătoare până la cetate, o ascensiune lungă şi spectaculoasă, finalizată deocamdată cam trist, într-un ansamblu cu schele şi o panoramă urbană dominată de blocuri. În centrul vechi, Teatrul de Artă are ceva de spus, e una dintre clădirile care mi-au atras atenţia şi mi-au rămas în minte. Palatul Magna Curia e frumos poziţionat, lângă un parc cochet, şi e spaţiul în care este găzduit Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane – un muzeu pe care nu l-am vizitat integral şi nu l-am înţeles foarte bine, ca tematică şi organizare (colac peste pupăză am pierdut şi fotografiile din interior).

Hunedoara_6013

Hunedoara_6020

Hunedoara_6024

Hunedoara_6041

Hunedoara_6113

DSC_7533

DSC_7534

Hunedoara_6115

Hunedoara_6128

Hunedoara_6131

Deva este totuşi un oraş bine poziţionat, aproape de câteva locuri pe care chiar nu trebuie să le ratezi şi despre care îţi voi povesti imediat. Urmează aşadar cel puţin trei motive pentru care merită să îţi petreci un weekend în Hunedoara.

1. Arboretumul Simeria Rezervaţie Dendrologică

O minunăţie de parc populat cu foarte multe specii de arbori şi cea mai importantă colecţie de plante exotice şi autohtone din România. Am prins magnoliile înflorite şi verdele acela crud de primăvară, aşa că nu ne-a luat mult să ne rătăcim de restul grupului şi să ne dorim să rămânem rătăciţi. Din discuţiile cu primarul Simeriei, am înţeles apoi de ce parcul pare uşor părăsit şi cât de complicată poate fi chiar şi simpla amplasare a unor panouri explicative, din care să înţelegem şi noi, muritorii de rând, ce înseamnă numele arborilor la care ne uităm. Ar mai fi multă treabă de făcut pe acolo, există iniţiative voluntare, iar extazul şi pedeapsa îşi fac şi aici simţită prezenţa. Dar o plimbare prin parcul de la Simeria nu trebuie ratată, dacă ajungi în zonă.

Hunedoara_5674

Hunedoara_5682

Hunedoara_5709

Hunedoara_5719

Hunedoara_5728

 

Hunedoara_7411

Hunedoara_7427

 

Hunedoara_7405

Hunedoara_7436

2. Castelul Corvinilor

Despre Castelul Corvinilor s-a mai scris aici pe blog (vezi articolul Castelul şi furnalele), aşa că nu voi intra din nou în detalii. Ce vreau să spun e că noi l-am văzut pentru prima dată, ne-am dus ca la pomul lăudat şi nu am fost dezamăgiţi. Acum pot să spun că nu poţi trăi în România şi să nu-l vezi, măcar o dată.

Hunedoara_5762

Hunedoara_5775

Hunedoara_5816

Hunedoara_5820

Hunedoara_5841

Hunedoara_5858

 

Hunedoara_7472

Hunedoara_7476

Hunedoara_7494

Hunedoara_5892

3. Aeroclubul Deva

Ar mai fi şi alte locuri frumoase şi atracţii demne de menţionat prin Hunedoara. Dar cum noi n-am apucat să le vedem, e uşor de presupus că nici tu nu vei avea când într-un singur weekend. Aş mai fi adăugat Rezervaţia de Zimbri de la Slivuţ, Sarmizegetusa, Geoagiu băi şi alte locuri frumoase, pe care sperăm să le descoperim cu alte ocazii. Încheiem doar cu o idee mai puţin convenţională: în drum spre casă ai putea să îţi oferi un zbor, la Aeroclubul Deva. Noi am prins ziua porţilor deschise, dar am înţeles că se pot programa şi zboruri contra cost, în restul timpului. Oamenii de acolo visează ca aerodromul să devină, aşa cum se întâmplă şi în alte lumi, un loc de ieşire în weekend cu prietenii, pentru cei pasionaţi de zbor, în toate formele sale (de la miniaturi cu telecomandă până la planoare şi avioane de mici dimensiuni).

Hunedoara_7550

Hunedoara_7556

 

Hunedoara_6136

Hunedoara_6140

Hunedoara_6142

Hunedoara_6146

În vizita noastră în Hunedoara am avut şi ocazia să vizităm gimnastele de la Colegiul Naţional Sportiv Cetate Deva, urmaşele Nadiei Comăneci, dar şi ferma Ado, locul în care văcuţele ascultă muzică şi au la dispoziţie aparate de masat şi scărpinat. Au fost experienţe interesante despre care vom povesti, poate, cu altă ocazie. Din păcate weekendul e weekend şi a trebuit să mai ajungem şi acasă. Duminică ne-am înfipt în cea mai mare coadă pe care am văzut-o vreodată, începând din Râmnicu Vâlcea, peste tot Dealul Negru, până la autostradă. A fost oare pedeapsa pentru că ne-am simţit atât de bine în Hunedoara?


Vizită în HD” 2015 este un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi Călin Bobora. Proiectul este sponsorizat de Fermele AdoGourmetgiftAquaSara, Hotel Sarmis DevaAeroclubul Deva şi este susţinut de Primăria Oraşului Simeria şi Primăria Oraşului Deva.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care călătoreşte cât de frecvent poate împreună, practicând un turism responsabil. Roxana și Alex sunt pasionați de fotografie, în plus Roxana desenează (și este sudentă la grafică acum), iar pe Alex nu-l întrece nimeni la gătit. Petra este cea care testează destinaţiile din punctul de vedere al unui copil devenit între timp adolescent.