Slow Travel: inspirație pe îndelete (4)

Slow Travel: inspirație pe îndelete (4)

4. Facem cumpărăturile la piaţa din cartier şi căutăm produsele locale proaspete, de sezon.

Vizitarea pieţelor este un ingredient de călătorie care a început să fie recomandat tot mai des, pe bloguri, în ofertele agențiilor de turism sau în paginile ghidurilor de călătorie. Adevărul e că nu poţi găsi o modalitate mai bună pentru a înțelege specificul culinar local sau de a face baie de localnici ca într-o piaţă. Atenţie, nu vorbesc de bazare, pline cu obiecte create parcă special pentru turiști și în care găsești orice, de la condimente până la papuci și bijuterii. Vorbesc de pieţele acelea în care localnicii chiar se duc să-şi facă aprovizionarea.

Dacă tot ne alegem un apartament cu bucătărie pentru cazare, avem un pretext bun să ajungem în piaţa de cartier, ocazie cu care interacţionăm cu vânzătorii, de cele mai multe ori reuşind să comunicăm doar prin gesturi. Nimic nu-l împiedică însă pe Alex să tragă cu ochiul la ce cumpără alţii. Iar de la asta nu mai e decât un pas și un amestec de cuvinte amestecate ca în Babilon, pentru a afla cum se cheamă sau cum se prepară un pește.

Asta mă duce cu gândul la piața de pește din Muscat, Oman, în care am ajuns pentru că era foarte devreme și camerele noastre nu erau încă disponibile. Acolo am fost doar cât să căscăm gura, mi-ar fi fost imposibil să iau ditamai tonul de pe jos şi să-l aduc la hotelul de cinci stele în care stăteam. Şi nici de la Nizwa, unde în fiecare dimineață de vineri e licitație cu animale, nu am plecat cu nimic, nici cu un tăuraș nărăvaș, nici cu o cămilă. Iar din Marrakech sau din Cairo n-aș fi îndrăznit să iau nimic de acolo de unde cumpărau localnicii (adică de pe stradă), cantitatea de muște care dădeau târcoale alimentelor m-ar fi descurajat.

Oman. Piața de pește din Muscat.
Oman. Piața de pește din Muscat.
Oman, Nizwa
Marrakech

Dar nu toate piețele sunt atât de inabordabile. Toată lumea a auzit de Boqueria, în Barcelona. E o bucurie să mergi acolo, pentru culoare și o varietate de fructe de mare pe care nu o întâlnești în altă parte. Dar pentru gătit tot din alte piețe ne-am cumpărat, mai mici, mai aproape de apartament  sau mai convenabile ca prețuri. De exemplu, Cartierul Gracia e plin de magazine mici cu tot felul de produse proaspete și bio, e greu să nu pleci cu sacoșa plină.

Barcelona, piața din Gracia

Nici la Riga nu am ocolit piața, asta după ce ne-am hrănit suficient cu arhitectură Art Nouveau. Acolo piața e instalată în foste hambare de zepeline, reconstruite pentru a fi mai potrivite scopului. Și e ceva de genul Piața Obor înmulțit cu cinci, pe puțin. Pește, caviar, brânzeturi, pâine locală, dulciuri specifice și o grămadă de tipuri de bere artizanală, excelentă la gust.

Riga
Riga

Uneori piețele sunt găzduite în clădiri istorice, frumoase, cum e Central Market din Budapesta. Naschmarkt, din Viena, e frumoasă și e în apropierea unor clădiri celebre semnate de Otto Wagner, dar mai bine te duci acolo ca la muzeu, apoi încerci și una de cartier, vei înțelege de ce.

Budapesta

Să mai spun de piețele slow food din Italia? Mi-ar fi greu, fără să ud tastatura. În fiecare săptămână e o piață mare în Bra, orașul în care chiar s-a născut mișcarea slow food. Am fost. E durere.

Bra, cu WOW

Un ultim pont: chiar dacă nu cumperi ca să gătești, pentru că nu vrei să faci asta în vacanțe, în multe piețe se mănâncă excelent. Fie la birturile din interiorul lor, aprovizionate cu produse proaspete, de la fața locului, fie la tarabe, unde uneori poți să îți prepari un sendviș (sau o porchetta, dacă ești în Campo dei Fiori la Roma sau în Frascati), cum n-ai să vezi vreodată ambalat, prin magazine. Iar în locurile mai exotice, există piețe care apar doar seara, în care se gătește la greu. Cu puțin curaj, o minimă documentare prealabilă și cunoaștere a alimentelor, dar mai ales curiozitate, poți mânca ceva sigur și foarte bun. Noi am mâncat atât în Jemaa el-Fna, în Marrakech, cât și în Stone Town, în Zanzibar. Am trăit ca să povestim asta.

Jemaa el-Fnaa

Mă opresc aici, nu înainte de a te întreba: tu la ce piețe ai făcut cumpărături prin lumea mare?

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.