Cum să te joci cu vinul fără să te turmentezi

Slow Italy – Muzeul Vinului din Barolo

„Welcome to the emotions of wine”

Am mai avut ocazia să intru în muzee interactive, dedicate în special copiilor. Aş aminti mai ales de Haus der Natur din Salzburg, de Muzeul Copiilor din Amman sau, mai puţin convenţional, de vizita la Hellbrunn. Însă nu am fost niciodată până acum aşa de emoţionată şi de încântată ca de Muzeul Vinului găzduit în Castelul din Barolo. Chiar şi LumeaMică era aproape să plângă când am ieşit şi a trebuit să ne întoarcem să îl mai parcurgem odată, pentru plăcerea ei.

Despre familia Falletti v-am povestit atunci când am fost la Castelul din Serralunga. Ultimii reprezentanţi ai bogatei familii, marchizul Tancredo Falletti şi soţia lui, Juliette Colbert, cunoscută mai degrabă ca Giulia di Barolo, au fost cei care au locuit în castel şi au pus bazele producerii celui mai cunoscut vin din Piemonte: Barolo.

Parcursul muzeului este nu doar o incursiune în istoria şi tainele vinului, ci o experienţă totală de sunet, lumină, culoare, joacă. Fiecare cameră are un concept şi o punere în scenă modernă, plină de creativitate şi elemente surpriză. Poţi parcurge timpul de bicicletă, trecând prin anotimpuri, poţi înţelege cum ajută soarele şi ploaia şi nu vei uita niciodată că e nevoie de timp şi răbdare pentru a aştepta… ca stugurii să se devină buni de cules, ca vinul să devină bun de băut şamd. Un metronom cu aripi de înger care măsoara timpul, iluzii optice realizate prin oglinzi, rădăcini care coboară din tavan şi folosirea elementelor video pentu a crea şi mai mult iluzia că eşti parte din natură contribuie la o experienţă de neuitat.

Museo del vino

Istoria vinului este şi ea ingenios reprezentată, cu ilustraţii ale diverselor momente dar şi cu scene ascunse în cabine închise cu perdele grele, locuri întunecate în care intri şi mişti cu mâna sau cu piciorul mecanisme ce îţi vor dezvălui, ca la un teatru de păpuşi, diverse epoci şi momente în care vinul a făcut parte din viaţa oamenilor. Poţi apoi asculta muzicile în care se menţionează vinuri, poţi viziona filme (dintre care două de care îmi voi aduce aminte mereu cu plăcere sunt: În al nouălea cer şi Un an bun). La final nu lipseşte o scurtă incursiune în viaţa familiei Faletti sau uriaşul magazin de vinuri, cu posibilitatea de a degusta, dacă ai plătit pentru asta. O vizită la muzeu costă 7 euro de adult şi 3 Euro de copil (de la 6 ani în sus) iar degustarea e 7 Euro de persoană.

Museo del vino

Barolo este un orăşel care merită o hoinăreală pe străduţele cu piatră cubică ce urcă şi coboară, mai mult înguste decât late, printre case frumoase şi balcoane cu flori. Chiar lângă castel se află şi Museo di Cavatapi – Muzeul desfăcătoarelor de vin, o colecţie interesantă pentru care mai dai încă 4 Euro de adult şi 3 Euro de copil, dacă vrei musai. Nu se compară cu Muzeul Vinului, este o singură cameră, desfăcătoarele expuse sunt deosebite însă s-ar putea să spui că nu a meritat suma.

Barolo

În orice caz dacă ajungi prin Langhe nu uita să faci o vizită la WiMu, Museo del vino al Castello di Barolo. Cum mai spuneam şi după vizita la Muzeul Vinului din Sancerre, Franţa, o astfel de experienţă este utilă şi educativă pentru copii, cunoaşterea contribuie cel mai bine la evitarea greşelilor, iar abilitatea de a deosebi, recunoaşte şi aprecia o băutură de calitate se dobândeşte în timp.


View Larger Map

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.