Veneţia pentru copii

Veneţia este primul oraş pe care îl introducem în proiectul nostru, Destinaţiile copiilor. Un loc fascinant care le va stârni admiraţia şi interesul în orice moment al anului, un oraş cu detalii unice şi evenimente renumite în toată lumea asta mare, unul dintre cele mai importante fiind, desigur, Carnavalul de la Veneţia! Am ales acest moment şi am ignorat teama de aglomeraţie tocmai pentru că am vrut ca prima imagine a Veneţiei, prin ochi de copil, să aibă acea aură de joc, de imaginaţie, de magie şi libertate a exprimării.

Găseşti mai departe argumente, idei, sfaturi pentru cum să te pregăteşti, extrase din jurnalul Lumii Mici, fotografii şi impresii video.

.

SE POTRIVEŞTE VENEŢIA SAU CARNAVALUL DE LA VENEŢIA PENTRU UN COPIL?

Aş vrea să ştiu răspunsul universal la această întrebare, dar cred că tu ca părinte ar trebui să-ţi cunoşti mai bine decât mine copilul. LumeaMică s-a temut ani la rând de clovni şi monştri. Nici acum nu este perfect împăcată cu monştrii, evitând filmele sau cărţile care arată sau descriu scene dure, „cu sânge” cum spune ea. Vestea bună este că, dacă alegi să mergi acolo chiar şi în toiul Carnavalului de la Veneţia, nu vei întâlni foarte multe întruchipări negative, ci dimpotrivă, marea majoritate a măştilor şi costumelor amintesc de lumea regilor, prinţilor sau de viaţa luxoasă a dogilor. Ocazional mai apare câte un costum ingenios spre amuzant sau câte o interpretare negativă a unui personaj mai sumbru. Poţi să îţi faci o idee privind galeria de imagini din articolul Cu spinarea pe o oră mai fericită.

Cred că cel mai fain moment este tocmai cel ales de noi, momentul în care copilul are deja vârsta şcolară. Dar o prietenă bună de-a mea, care a ajuns la Veneţia în timpul verii, îmi descria reacţia fetiţelor ei de vârste mai mici, când s-au văzut acolo: Mami, cum ai putut să nu ne aduci aici până acum? Răspunsul la întrebarea „este Veneţia un oraş potrivit pentru copii?” tocmai ţi-a fost dat, cu această ocazie, înainte să încerc eu să te conving. Dar nu mă opresc aici.

 

CEL PUŢIN 6 MOTIVE PENTRU A VIZITA VENEŢIA ALĂTURI DE UN COPIL

1. Veneţia este un oraş pe apă. Staţiile de autobuz sunt pe apă, „autobuzele” sau taxiurile sunt pe apă, poliţia, salvarea sau gunoiul vin pe apă. Pentru copilul crescut oriunde într-un oraş sau într-o localitate aşezată pe pământ sigur şi stabil, acest detaliu în sine ar putea fi suficient pentru o vizită. Nu se va mai sătura să se bâţâie pe pontoanele unde aştepţi un vaporetto, va privi fascinat uşile caselor care dau direct în apă, va dori să ştie mai mult despre cum e construit oraşul, aşa că încearcă să îţi pregăteşti ceva poveşti (te ajut eu cu ceva idei în ultimul capitol).

2. În Veneţia poţi merge costumat de stradă fără să pari un ciudat. Vorbim mai ales de perioada carnavalului, dar copilul tău ar putea face asta oricând. Noi nu am reuşit să ne pregătim temeinic şi nu am avut costume aşa cum ne-am fi dorit. Dacă va mai fi o vizită următoare, vom avea grijă să purtăm costume, cu condiţia să ne intre peste hainele groase. Ai grijă, în februarie este foarte frig la Veneţia, noi ne gândim serios la Brazilia pentru o dată viitoare.

3. Porumbeii vin să îţi mănânce din palmă. Asta nu este neapărat un lucru bun, adică încearcă măcar să îi explici copilului că îngheţata nu face neapărat parte din dieta sănătoasă a unei păsări (nici la om nu e aşa de indicată…). Nu ştiu dacă este posibil şi dacă se poate procura de undeva hrană adecvată pentru porumbei, dar ar merita investigat în această direcţie. Nouă ne-a fost greu să oprim consumul masiv de pâine, copilul era prea extaziat că i se aşază zburătoarele pe mâini, pe cap, oriunde, ea care încearcă de când a învăţat să meargă să prindă unul… şi nu i-a mers până acum decât cu o găină. Ei bine, de data aceasta am avut suficient timp să admir arhitectura fabuloasă din Piaţa San Marco, atât cât se vedea peste mulţime, cât timp ea a avut treabă cu porumbeii lacomi.

3. Atelierele unde copiii pot vedea cum se fac măşti sau frumoase obiecte din sticlă. Noi am asistat la o demonstraţie într-un magazin oarecare, nici nu a trebuit să căutăm în mod special asta sau să ajungem la Murano. Chiar dacă ulterior am luat şi barca până la Murano şi Burano, unde iarăşi este foarte frumos pentru cei mici!

4. Muzee şi palate ce le pot trezi interesul. Nu am apucat să intrăm nici măcar în Palatul ducal, poate că nici nu merită în weekend-urile aglomerate din timpul carnavalului. Dar dacă nimereşti la momentul potrivit găseşti variante pe alese, între un muzeu de istorie naturală unde poate fi văzut chiar şi un schelet de dinozaur până la un muzeu cu costume de epocă sau alte colecţii minunate pe care doar cei mai mari şi cu un oarecare interes pentru artă le-ar putea gusta. Dar şi asta se învaţă!

5. Giardini della Biennale şi alte parcuri sau idei. Pe perioada Carnavalului clădirea Biennalei a găzduit carnavalul copiilor, un loc în care aveau loc ateliere şi alte activităţi interactive. Am găsit chiar şi o sală dedicată lui Gopo, ce încântate am fost! În restul anului există o librărie specială pentru copii în care au loc tot felul de ateliere – Laboratorio Blu, o bibliotecă de unde poţi împrumuta jocuri – Ludoteca la Luna nel Pozzo sau magazine de unde le poţi cumpăra (Lanterna magica, pe lângă podul Rialto) şi bineînţeles parcuri, piscine, plaja de la Lido sau alte posibilităţi de plimbare în natură.

Venetia_0363

6. O plimbare cu gondola – presimt că o să îmi pun mulţi adulţi şi părinţi în cap cu afirmaţia asta, dar eu i-am promis copilului meu că revenim în Veneţia special pentru o plimbare cu gondola. Nu poţi să îi arăţi pur şi simplu gondolele şi gondolierii unui copil şi să te aştepţi să rămână indiferent. Nu aveam bugetul şi nici disponibilitatea să facem asta pe frigul din februarie, dar va trebui să ne ţinem la un moment dat de promisiune.

Venetia_3668

TESTIMONIAL, DIN JURNALUL LUMII MICI

„La Veneţia se poate ajunge cu avionul, cu maşina sau cu alte vehicule de transport. Cel mai bine e să te duci în perioada carnavalului. Nu iţi imagina vreo 10 măşti frumoase. Imaginează-ţi vreo 1000 de măşti EXTRA FRUMOASE.

În piaţa San Marco se ţine carnavalul. Fritelele se găsesc numai pe perioada carnavalului. Acestea sunt nişte gogoşele umplute sau simple. Sunt foarte bune.

Măştile sunt haioase, triste sau vesele. Nu sunt doar măşti, ci şi mulţi porumbei prietenoşi care se urcă pe tine (mai ales pe cap).

O atracţie mare e să mergi pe străduţe. Cei de la magazine sunt foarte prietenoşi. Unul dintre ei ne-a arătat cum face un melc din sticlă.

Este și carnavalul copiilor (Il Leon Musico) unde sunt ateliere, jocuri şi proiecţii de film. Ca să participi la anumite ateliere trebuie să ştii puţină italiană.

Aici nu EXISTĂ maşini, taxiuri şi  autobuze. La toate aceste cuvinte adaugi ,,pe apă”. Toate casele sunt construite pe apă. Unele case au uşa în apă.

Există ,,Vaporetto dell’arte” unde îţi pui căşti şi afli diferite lucruri despre oraş.

De la Veneţia poţi ajunge şi la Murano unde se face sticla. Găseşti tot ce vrei numai că din… sticlă. Am văzut cai, elefanţi, melci şi pui de animale. Am găsit chiar şi bomboane.

La Burano sunt toate casele colorate. Albastru, roz, portocalii şi galbene. Sunt aşa pentru că pescarii veneau târziu şi le era mai uşor aşa să îşi găsească casa.

Merită să mergi la Veneţia, Murano şi Burano.

Un loc magnific!” – Petra Farca

CUM SĂ TE PREGĂTEŞTI PENTRU VIZITA LA VENEŢIA ÎN FAMILIE

Alege câteva clădiri şi poduri importante, dacă nu ai deja fotografii caută-le pe net şi scoate-le la imprimantă, dar nu foarte multe. Ajută-l să reţină cum se cheamă. Copiilor le place la nebunie să ajungă în locuri celebre. LumeaMică vrea să vadă Copenhaga pentru Mica Sirenă, Londra pentru Big Ben şi a vrut la Paris pentru Turnul Eiffel. Sunt uneori prea mici ca să poată mai mult de atât, dar tu eşti suficient de mare încât să poţi profita de asta. Ajută-i să înţeleagă că vor ajunge într-un loc renumit, să fie mândri de asta şi să se bucure când vor recunoaşte imaginile din fotografii.

Nu-i spune chiar tot dinainte. Caută câteva lucruri sau detalii mai uşor sau mai greu de observat, în funcţie de vârstă, pe care el să le descopere în timp ce vă plimbaţi. Nu am verificat, dar citisem pe undeva că există la punctele de informare turistică din San Marco nişte carneţele în care copiii să noteze câţi lei înaripaţi găsesc, simbolul sfântului Marco şi al Veneţiei. Nu ai neapărat nevoie de carneţel, poţi organiza chiar tu un concurs şi nu uita cumva că tu trebuie să pierzi. Ca indiciu, numai în Piaţa San Marco sunt cel puţin 14.

Află câteva detalii interesante sau legende şi pregăteşte nişte poveşti.

      – Ştiai că sunt peste 400 de poduri în Veneţia?

      – Sau că laguna a îngheţat în 1708 şi în 1929?

      – Sau că salutul „ciao” vine din veneţiană şi a plecat de la „sciào vostro – servitorul dumneavoastră”? Dar că alt cuvânt, carnaval, provine din latină, „Carnem levare”, şi înseamnă abţinere de la carne? Şi că tocmai de aceea festivalul are loc sau se încheie înainte de post?

      – Ştiai că înainte carnavalul ţinea 6 luni, din octombrie până la începerea postului, timp în care toate excesele erau permise şi se petrecea într-una? Sau că acesta a fost abolit de Napoleon în 1797, uitat şi revigorat cu scopuri turistice abia după 1979?

      – Ştiai că legenda spune că oasele Sfântului Marc au putut fi furate din Alexandria – Egipt pentru că au fost învelite în carne de porc iar  musulmanii nu au voie să se atingă de porc? (este şi un mozaic în bazilica ce poartă acelaşi nume, din Piaţa San Marco, care ilustrează legenda – eu nu am ştiut şi am ratat).

      – Ştiai că adresa unei case din Veneţia nu are numele străzii, ci numele cartierului şi numărul?

      – Ştiai că Antonio Vivaldi şi Carlo Goldoni s-au născut în Veneţia?

      – Ştiai că înainte să fie toate negre, gondolele erau colorate şi cât mai bogat decorate? Dar în 1663 un decret a decis oprirea competiţiei dintre nobili.

Cumpără ghidul potrivit. În multe locuri există ghiduri potrivite pentru copii, cu ilustraţii, detalii haioase, jocuri şi alte poveşti spuse pe limba lor. Am găsit în Veneţia un ghid care se cheamă „VivaVenice, a guidebook for children and the young-at-heart” şi am constatat că sunt tânără la inimă pentru că mi-a plăcut mult. Eu nu am găsit cum, dar merită să încerci să o comanzi înainte, ca să te ajute în documentare şi pregătire!

Ai grijă la hainele pe care le iei cu tine – deşi nu este tocmai plăcut, vizitarea Veneţiei în timpul unei inundaţii poate fi o experienţă în sine, o dovadă a felului în care veneţienii ştiu să facă faţă acestor surprize. Chiar dacă se pun podeţe de lemn, n-ar fi rău să studiezi vremea înainte şi să ai pregătite nişte cizme de cauciuc. Sau haine groase şi încălţări de schimb pe timpul iernii; chiar şi când nu e apa mare (aqua alta), uneori mai urcă pe trotuare şi mie mi-a fost greu, la cei aproape 10 ani ai LumiiMici, să o opresc să nu se bage cu picioarele în bălţi sau să nu coboare pe treptele pline de muşchi alunecos, pentru că nu îi luasem ghete şi nici prea multe haine de schimb…

ÎN LOC DE ÎNCHEIERE: MERITĂ LA ORICE VÂRSTĂ?

Mai apare întrebarea: „dar dacă tot nu ţine minte nimic, are sens să iau copilul meu cu mine?”. Dacă tu vrei să vezi Carnavalul bineînţeles că poţi lua copilul cu tine. Dacă e foarte mic trebuie să te previn că vei avea puţin de lucru cu căruciorul pe poduri şi scări. Dar orice experienţă de călătorie alături de copil înseamnă mai mult decât detalii istorice sau înregistrarea acestora în memorie. Înseamnă o experienţă de viaţă în sine, o provocare către nou pe care cel mic învaţă să o administreze mai bine cu fiecare zi petrecută într-un mediu nefamiliar, o schimbare de rutină care, mai târziu, îl va învăţa să nu se teamă de noutăţi şi să ia mai uşor decizii.

Cam atât pot să îţi povestesc, deocamdată. Dacă ai întrebări le ascult cu plăcere şi fac tot posibilul să îţi răspund, deşi nu am stat acolo decât prea puţin. Aş vrea să te întreb şi eu ce alte detalii te-ar mai interesa în articolele ce vor fi cuprinse în acest proiect, ce ai vrea să afli mai mult despre destinaţiile copiilor?

Mai multe despre călătoriile cu copii vei găsi în cartea publicată în martie 2018:

Mami, tati, uite cămilele!

 

Cum să supraviețuiești în călătoriile alături de copii. Sfaturi serioase pentru părinți și povești fantastice pentru copii, însoțite de ilustrațiile naive ale subsemnatei.

Detalii aici.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care a călătorit cât de mult a putut împreună, practicând un turism responsabil. Roxana este pasionată de artă și desen, Alex de fotografie și gastronomie. Petra, pe care o vei regăsi mai mult copil între paginile acestui blog, a devenit între timp adult și a pornit pe propriile căi în viață.