Nu sunt o cunoscătoare avizată a stilurilor arhitecturale, nu aş putea spune că am o educaţie sau o pregătire suficientă pentru a face analize pertinente. Tot ce ştiu este că sufletul meu vibrează la formele mai puţin convenţionale, la clădirile care mă duc cu gândul la natură, la copacii care cresc din balcoane sau pe acoperişuri, la mozaicuri şi turle ce-mi amintesc de poveşti, la ceea ce-mi provoacă mintea făcând-o să regândească tot ceea ce ştia despre un spaţiu de locuit sau de muncit. Poate că de vină este şi moştenirea epocii comuniste care m-a sufocat şi ne sufocă încă prin acele blocuri odioase pe care le suportăm peste tot în jurul nostru, cutii simetrice lipsite de suflet. Când am văzut pentru prima dată o clădire creată de Hundertwasser mi-am spus că aşa ar trebui să fie construite toate oraşele, cu drag pentru natură, respectându-i asimetria şi culorile. Ştiam că Hundertwasser nu e decât un urmaş de-al lui Gaudi, dar nu apucasem încă să-l văd pe maestru şi nici pe ceilalţi arhitecţi pe care aveam să îi descopăr cu adevărat abia mai târziu, la Barcelona.
Găşeşti mai jos 7 dintre atracţiile moderniste care m-au impresionat cel mai mult, în acest minunat oraş. Mai cunoscute sau mai puţin cunoscute, toate merită să le acorzi timpul tău.
1. Casa Batlló – aş lua-o acasă!
Casa Batlló o creaţie după care, dacă aş putea, aş face fără reţinere o replică la mine acasă. Dar nu ştiu câţi arhitecţi contemporani s-ar încumeta la o astfel de lucrare, ca să nu mai vorbim de meşteri. Aşa cum nu ştiu câţi alţi oameni s-ar încumeta să comande o astfel de casă, chiar dacă se presupune că noi, în prezent, avem o mai mare deschidere către nou. Indiferent câte frumuseţi am văzut în Barcelona, Casa Batlló a rămas pentru noi drept una dintre cele mai frumoase descoperiri.
Program: Este deschisă zilnic, 365 de zile pe an (pot să apară excepţii, e bine să verifici înainte). Programul este între 9:00 am şi 9:00 pm. (ultima intrare la 8.00 pm)
Preţ bilete: Un bilet pentru un adult este de 21.5 euro, juniorii si seniorii platesc 18.5 euro, iar copii sub 7 ani intră gratuit.
2. Casa Milà (La Pedrera) – “vai, ce oroare!”
Familia Batlló a îndrăznit să comande o locuinţă ce urma să spargă tiparele, la începutul anului 1900. În aceeaşi perioadă, familia Milà a vrut să arate că se poate şi mai mult, angajându-l pe Gaudi în construcţia Casei Milà (La Pedrera). Ceea ce se ştie mai puţin poate este că nu toată lumea era la fel de extaziată în faţa formelor bizare ale caselor concepute de Gaudi sau alţi arhitecţi modernişti, că presa vremii era plină de ironii la adresa acestora şi că vecinii din Eixample erau de-a dreptul terifiaţi că aceste orori vor duce la scăderea preţului în zonă.
Program: de pe 3 martie până pe 2 noiembrie, de luni până sâmbătă, între 9:00 am şi 8:00 pm (ultima intrare: 7:30 pm). De pe 3 noiembrie până pe 2 martie, de luni până sâmbătă, între 9:00 am şi 6:30 pm (ultima intrare: 6 pm).
Preţ bilete: Un bilet pentru un adult este 16.5 euro, elevii şi persoanele cu dizabilităţi plătesc 14.85 euro, copiii între 7 şi 12 ani 8.25 euro, copiii sub şapte ani intră gratuit.
Secret Pedrera (tur nocturn): vezi detalii şi preţuri aici, dar nu îţi recomandăm. Având în vedere că un bilet este 30 de euro pentru un adult şi 15 euro pentru copiii între 7 şi 12 ani, merită să alegi varianta de zi.
3. Palau de la Música Catalana – un simbol al spiritului catalan
O altă clădire cunoscută şi poate că cel mai potrivit simbol al spiritului catalan este Palau de la Música Catalana, de Lluís Domènech i Montaner: o sală de concerte aşa cum nu s-a mai văzut, un fel de comoară a piraţilor ascunsă în cartierul vechi, uşor de găsit şi totodată uşor de ratat, în labirintul întortocheat al străzilor înguste. Palau de la Música a fost de la început un spaţiu dedicat culturii catalane, pentru catalanii de orice provenienţă, spre deosebire de Opera de pe Rambla, în care chiar de la uşa pe care intrai înţelegeai că aparţii sau nu unei anumite pături sociale. Nu rata un concert în sala în care 1001 de nopţi îşi dau întâlnire cu simboluri şi stiluri ce se contopesc într-un ansamblu care te copleşeşte într-un mod cald şi prietenos, fără să te timoreze.
Palatul se poate vizita, chiar dacă nu alegi să mergi la un concert (deşi îţi recomandăm asta cu toată căldura). În general există vizite ghidate la fiecare jumătate de oră, iar preţul unui tur este de 18 euro pentru un adult. Mai multe detalii poţi afla de aici.
4. Hotel España – secretul de lângă Rambla
Artiştii modernişti au fost promotori ai culturii catalane, încercând mereu în creaţiile lor să folosească simboluri, culori şi imagini care să întărească acest sentiment de apartenenţă şi mândrie. Tocmai l-am cunoscut pe Lluís Domènech i Montaner, în palatul muzicii, aşa că mă simt datoare să merg mai departe şi să văd ce altceva a mai creat acesta. În apropiere de Rambla, în spatele Liceu (Opera), pe Carrer de Sant Pau, intrăm în Hotel España, renovat de Domènech şi pictat de Ramon Casas, pictorul despre care ţi-am povestit deja atunci când am făcut plimbarea prin grădinile din Eixample. Găsim în restaurantele hotelului sirene pictate, scene marine, casete din lemn cu ceramică rotundă pictată, simboluri, jocuri de forme, materiale şi culori ce au un efect euforic asupra noastră şi pe care urmează să le mai căutăm şi în alte creaţii moderniste mai puţin cunoscute.
5. Hospital de Sant Pau – terapia prin artă şi culoare
Lluís Domènech i Montaner credea că arta, culoarea şi natura au un efect terapeutic asupra omului şi, cu această idee în minte, a pornit în lucrarea unui proiect grandios: Hospital de Sant Pau. Susţinut cu bugetul provenit de la un bancher bogat, ale cărui iniţiale pot fi văzute peste tot (PG, Pau Gil), spitalul este printre cele mai noi atracţii moderniste intrate în circuitul turistic şi face parte de mai mult timp din patrimoniul cultural UNESCO.
Program: în funcţie de varianta de vizită pe care o alegi sau de limba în care preferi să vorbească ghidul, există mai multe ore de program, pe care le poţi consulta aici.
Preţ bilete: un bilet pentru un adult este de 8 euro (tur individual) sau 14 euro (tur ghidat), tinerii până la 29 de ani şi bătrânii de peste 65 de ani plătesc 5.6 euro (tur individual), respectiv, 9.8 (tur ghidat). Copiii sub 16 ani intră gratuit.
Cum ajungi: Metrou L5, staţia Hospital de Sant Pau sau L4, staţia Guinardó. Autobuze: 19, 20, 45, 47, 50, 51, 92, H6 şi H8.
6. Torre Bellesguard – Gaudi în linii drepte
Torre Bellesguard este şi el de curând deschis publicului, iar când ajungem acolo suntem singurii vizitatori. Ajungem prea târziu pentru a vizita interiorul, dar nici exteriorul nu ne dezamăgeşte şi petrecem cel puţin o oră dându-i târcoale, ascultând poveştile din audioghid şi studiindu-i formele destul de diferite faţă de ceea ce a mai creat Gaudi. Deşi castelul era aproape o ruină atunci când Gaudi s-a apucat de el, i-a păstrat forma sa medievală şi aspectul gotic. Unghiurile drepte sunt totuşi îndulcite prin formele neregulate ale pietrelor care acoperă pereţii, turnul este în mod evident marca Gaudi, iar băncile şi mozaicurile cu peşti, reprezentând puterea maritimă a Cataloniei, te trimit cu gândul la parcul Güell.
Program: de la 1 noiembrie până la 31 martie, de luni până duminică 10:00 am – 3:00 pm (ultima intrare la 2.30 pm). De la 1 aprilie până la 31 octombrie, de luni până duminică între 10:00 am şi 7:00 pm (ultima intrare la 6.30 pm)
Tur ghidat: la 11:00 şi la 12:00, locuri limitate, poate e mai bine de făcut rezervare când se merge în sezon.
Preţ bilete: turul panoramic, la exterior, costă 7 euro pentru un adult, 5.6 euro penru copii şi seniori. Copiii sub 8 ani intră gratuit. Pentru turul complet preţul e 16 euro, respectiv 12,8 euro.
Cum ajungi: se poate ajunge cu autobuzele turistice sau cu cele de linie. Mai multe detalii aici.
7. Casa Vicens – debutul modernismului în Barcelona
Într-o altă zi, venind dinspre parcul Güell spre Gracia, ne oprim pentru a descoperi prima lucrare importantă creată de Gaudi, imediat după absolvire: Casa Vicens. Casa Vicens este încă proprietate privată, la momentul în care scriu pare a fi chiar de vânzare, aşa că poate fi admirată doar faţada ei, aflată mult mai aproape acum de stradă faţă de cum era la momentul construcţiei. Chiar dacă formele sunt liniare şi drepte, combinaţia de materiale şi culori, influenţele din arta maură şi orientală, abundenţa detaliilor şi nevoia pe care o simţi de a citi o clădire ca pe o carte, cu note de subsol şi explicaţii, anunţă ceea ce avea să fie un curent unic în lume: Modernismul.
Aici se încheie periplul nostru printre cele mai importante monumente moderniste vizitate în Barcelona. Mult mai multe detalii despre fiecare în parte găseşti în Secretele Barcelonei, un Ebook care cuprinde impresiile noastre integrale din Barcelona, plus multe sfaturi, ponturi şi idei. Dă click pe imaginea de mai jos, pentru mai multe detalii.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!