Valea Ampoiului, poarta spre Ţara Moţilor

Aşa cum am mai spus, Apusenii au multe de oferit. Cum am ocazia, mă sui în maşină, pornesc spre Alba Iulia, iar acolo aleg o nouă destinaţie.

Din Alba Iulia există un drum care duce spre Câmpeni, adânc în inima Apusenilor, între Munţii Bihor-Vlădeasa, Munţii Trascău şi Munţii Metaliferi. Acesta este drumul  pe Valea Ampoiului. Odată intraţi pe vale trecem pe sub un portal din lemn sculptat care ne primeşte în Ţara Moţilor şi care ne întîmpină cu legendarul vers al lui Blaga, ”veşnicia s-a născut la sat”.

Valea Ampoiului este recunoscută pentru ”pietrele” calcaroase dispuse de-a lungul bazinului, nişte ţancuri stîncoase albicioase şi izolate ce întregesc peisajul. Aici se pot vizita şi chei spectaculoase, cîteva peşteri şi există numeroase posibilităţi pentru practicarea turismului rural. Atmosfera este încântătoare: drumuri de căruţă, case specific...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonații la newsletter.

Ești deja abonat? Introdu adresa de email în câmpul de mai jos pentru verificare.


Nu ești deja abonat? Abonează-te acum!

Urmărindu-și una dintre pasiuni, Octavia a hotarât să studieze literatura. O altă pasiune, precum și mare iubire, este muntele. De aceea Octavia vrea să ajungă în cele mai îndepărtate si ascunse colțuri ale naturii. Pentru ea, fiecare călătorie făcută este o aventură plină de emoții și impresii puternice ce trebuie împărtășite cu oricine dorește să asculte.