O vacanţă de 1 mai cu buget dat

O vacanţă de 1 mai cu buget dat

Iniţial am scris acest articol pentru România Liberă şi, pentru că nu a mai rămas mare lucru din el (destinaţiile mele nu au fost destul de exotice pentru o vacanţă de Paşte), am ales să îl transform într-o propunere pentru voi, mai degrabă pentru 1 mai.

Să presupunem că aţi dori să plecaţi într-un loc mai puţin bătut din lume dar abia a trecut Sfântul Valentin, când a trebuit să vă dovediţi iubirea şi apoi a mai dat buzna peste buzunarul vostru şi mărţişorul sau 8 martie, ca să nu mai pomenesc Paştele şi iepuraşul! Abia dacă aţi mai reuşit să salvaţi 600 de euro (de persoană), pe care aţi putea să îi cheltuiţi într-o mică vacanţă de 3-5 zile, de Paşte. Ce să faceţi, încotro să o luaţi? Avem câteva idei simple, nu foarte spectaculoase, dar testate pe pielea noastră.

Bulgaria Veliko Tarnovo, Arbanasi


În primul rând e foarte aproape, mai ales dacă veniţi din sudul României. De la Bucureşti până la Veliko Tarnovo sunt 180 de kilometri, iar de acolo până la Arbanasi încă vreo 5. Veliko Tarnovo este fosta capitală a Bulgariei şi vă va fermeca cu străzile pietruite, atelierele meşteşugăreşti şi casele sale din zona veche. Aşezat pe etaje, oraşul e foarte frumos atunci când îl admiri de sus, dar şi când treci pe sub el, pe şoseaua principală. Iar o vizită la cetate vă va dezvălui o privelişte vastă asupra unei arii mai mari, deosebit de frumoase. Vă puteţi caza şi aici, dar aţi putea mai bine să alegeţi Arbanasi, un sat vechi aşezat pe o altă culme, deasupra oraşului Veliko Tarnovo. Arbanasi este inclus în patrimoniul UNESCO şi veţi găsi aici case specifice din piatră şi nenumărate locaşuri de cult, majoritatea având extraordinare picturi murale la interior. Noi mergem pe acolo în curând, aşa că vom reveni asupra subiectului…

O cameră dublă poate să coste între 25 şi 50 de euro pe noapte şi asta în condiţii excelente! Mâncarea în zonă este bună şi ieftină, aşa că e posibil să vă întoarceţi şi cu bani acasă, pentru următoarea excursie!

Grecia Insula Samothraki


Dacă doriţi să mergeţi puţin mai departe, într-o zi puteţi să vă instalaţi pe o insulă grecească mică şi mai puţin cunoscută: Samothraki. Din Bucureşti până în portul Alexandroupoli, de unde veţi lua feribotul (e bine să faceţi rezervări şi să ştiţi dinainte programul, ca să nu îl rataţi), sunt aproximativ 550 de km.

Aici vă veţi bucura de munte şi mare, de plaje pitoreşti, de drumeţii prin pădure care duc la câteva cascade minunate, de bucătăria grecească autentică, la taverne de familie ascunse prin pădure. O vizită în capitala Cora sau Hora vă va lăsa în amintire o pivelişte de neuitat a mării, mai ales la apus. Oraşul e construit pe munte, cu străzi înguste care urcă printre case ce par cocoţate una peste alta. Iar o plimbare cu vaporaşul în jurul insulei va dezvălui stânci minunat colorate şi plaje pustii, la care ochiul sau piciorul tău nu ar putea ajunge altfel. Şoseaua care străbate insula dintr-o parte în alta, pe zona accesibilă, nu are mai mult de 47 de km, iar distracţiile nu sunt foarte multe, în caz că vă interesează aşa ceva.

O cameră dublă poate să coste între 40 şi 70 de euro pe noapte, iar transferul ajunge la aproximativ 140 de euro pentru o maşină şi două persoane. Cu puţină atenţie şi planificare vă încadraţi în buget.

Ungaria sau Austria – la spa!


Locuiţi în vestul României şi nu aveţi chef să pierdeţi o zi pe drum ca să ajungeţi în Bucureşti? Aveţi şi voi oricând varianta să alegeţi o vacanţă de Paşte mai deosebită, în care să predomine răsfăţul. Vă puteţi opri la Budapesta, unde se ştie că oferta de piscine şi SPA-uri este vastă sau puteţi să faceţi un efort şi să ajungeţi în Austria, la Bad Blumau, la aproximativ 70 de kilometri înainte de Gratz şi 625 de kilometri de Arad.

Aici există un complex hotelier creat de Hundertwasser, cu o arhitectură inspirată de natură şi detalii de poveste. Dacă vă cazaţi chiar în complex există uneori oferte cu 393 de euro pentru trei nopţi/demipensiune.  Aveţi şi varianta de a vă caza la pensiunile din jur, unde puteţi găsi şi camere la 50 de euro, cu tot cu mic dejun. Intrarea la piscinele cu apă termala costă între 27 de euro şi 48 de euro pe persoană, în funcţie de momentul zilei sau săptămânii.

Italia Frascati


Primăvara poate fi un moment minunat să vedeţi măcar un fragment din Italia. Iar în apropiere de Roma există câteva mici comune, incluse în denumirea generală de Castelli Romani. Frascati e unul dintre acestea şi poartă numele unui celebru vin alb, produs în zonă. Romanii vin aici pentru a mânca şi a bea vin la tradiţionalele „cantina”; voi aţi putea să staţi aici, la adăpost de zgomot şi la aer curat.  În zilele senine se vede Roma în depărtare, iar trenul sau autobuzul vă pot duce acolo oricând doriţi. În timpul săptămânii puteţi vizita Villa Aldobrandini, cel mai impresionant palat din Frascati. Grădinile sale sunt permanent deschise publicului şi pot să vă ofere relaxarea de care aţi avea nevoie în doar câteva zile de vacanţă.

La Roma nu puteţi ajunge prea repede cu maşina dar, dacă urmăriţi ofertele companiilor aeriene low cost şi nu numai, există foarte multe variante convenabile. Dacă daţi cel mult 100-150 de euro pe biletul până la Roma (noi am dat 30 de euro) şi între 30 şi 70 de euro de persoană/noaptea de cazare, e posibil ca Italia să pară mai aproape ca oricând.

Am fost întrebată care ar fi locul în care aş merge eu. Am ales farurile de pe mici insule din Croaţia, unde chiar aş  vrea să încerc măcar odată senzaţia de a fi naufragiat, de a uita de tot ce aveam nevoie. Sau Sumatra? 😉 Dar cea din urmă nu intră în buget…

Voi unde aţi merge de 1 mai cu 600 de euro?

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.