De ce iubesc Bucureştiul (1)

De ce iubesc Bucureştiul (1)

Am început la un moment dat un serial intitulat Străin în oraşul meu. M-am decis să mă plimb exact ca un turist şi am reuşit timp de câteva zile. Prima plimbare a fost acum doi ani. A doua tură a fost şi ea foarte interesantă (ok, să nu mă certaţi că scriam fără diacritice, eram şi eu la început!). Am continuat prin Bucureşti și prin împrejurimi, am fost la muzee sau la evenimente culturale. Uneori, am urmat şi indicaţiile dintr-un ghid. Iar într-o bună zi am implicat-o şi pe LumeaMică în jocul acesta şi a ieşit minunat! Chiar dacă nu am reuşit să mă ţin aşa cum mi-am propus de idee, mi-am dat seama imediat că nu este greu să te comporţi ca un turist în propriul tău oraş şi că nu ai nevoie decât de două lucruri: timp liber, în care să nu înghesui şi alte treburi de acasă sau de la birou şi o stare de spirit pozitivă. Exact ca și atunci când dai o căruţă de bani ca să ajungi într-o capitală, nu te duci acolo cu scopul de a o desfiinţa ci, dacă eşti un călător cât de cât normal, te duci cu dorinţa de a vedea, de a învăţa și de a te bucura de ceea ce are să îţi ofere.

Vreau să merg mai departe şi să să îţi arăt nu numai cum îţi poţi petrece timpul ca turist în Bucureşti. Există multe motive să iubeşti acest oraş, dacă îi oferi şansa să îl descoperi.
Poate că am momente în care aş vrea să evadez, să fug din haosul, nebunia şi poluarea citadină, pentru a mă regăsi în natură, să fiu acel orăşean scăpat la ţară de care ţi-am mai povestit. Totuși, este de ajuns un weekend ca cel care tocmai a trecut ca să îmi aduc aminte că nu aş putea trăi pentru totdeauna departe de un oraş mare, fie el şi Bucureşti. E de ajuns să mă întâlnesc cu Mihaela, care vine de la Braşov pentru Poveşti din LumeaMare, pentru a-mi da seama că îmi este foarte comod să am totul sau măcar aproape totul atât de aproape.

Aşa că iată cel puţin patru declaraţii de dragoste, pentru astăzi:

1. Iubesc Bucureştiul pentru cinematografele sale şi nu numai…

În acest weekend am fost la KINOdiseea. Spre bucuria mea, acest minunat festival pentru copii şi părinţi s-a ţinut în săli clasice de cinema (Eforie, Studio şi Elvira Popescu) și nu la mall. Am văzut filme de calitate atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Zarafa mi-a povestit despre curaj şi importanţa cuvântului dat, cu umor şi cu imagini picturale minunate. Micul Corb m-a făcut să plâng de la un capăt la altul, un film foarte bun şi foarte bine jucat de un puşti deosebit. Moon Man este o animaţie mai puţin convenţională în care se povesteşte despre dorinţa de putere a omului şi despre adevărata sau falsa prietenie.

2. Iubesc Bucureştiul pentru nenumăratele activităţi şi distracţii la care poţi să participi cu cei mici

Locuri de joacă, nenumărate ateliere, programe speciale la muzee, librării cu camere dedicate copiilor, cursuri de artă, balet sau orice altceva vrei, inclusiv teatru gestual la Masca, Corul Radio pentru Copii din care face parte LumeaMică, Roller Coaster-ul din mall şi locul în care am reuşit să ajungem şi noi într-un final, Terra Park. Era gol și, de cele mai multe ori, au pornit aparatele acelea noi şi lucioase doar pentru noi. Și normal, cine crezi că mai bântuia pe acolo la ce frig era?

3. Iubesc Bucureştiul pentru bibliotecile sale

De aici, de pe LumeaMare, am aflat că între 17 şi 18 noiembrie urma să fie noaptea bibliotecilor. LumeaMică îşi dorea de mult timp să meargă la bibliotecă şi s-a potrivit de minune. Aşa că am terminat aventura citind, la finalul unui weekend în care nu am dat pe acasă de dimineaţă până seara. Pe lista noastră au fost: o ieşire la ceai în centrul vechi, trei filme, repetiţii la cor, cursuri la Masca, vizita la Terra Park şi o vizită la bibliotecă. Mai mult n-ar fi încăput, deşi am fi avut de unde alege.

4. Iubesc Bucureştiul pentru că atunci când mi se face dor de Viena, vine Viena la Bucureşti

Alaltăieri seară am participat la un eveniment pentru presă organizat de Asociaţia de Turism a Vienei. Am aflat despre noutăţile importante ale anului 2013, în Viena, am degustat un vin minunat din podgoriile vieneze (despre care poate vă povesteşte Alex vineri) şi, pentru că în acest articol este vorba de Bucureşti, am asistat la aprinderea candelabrelor tipic vieneze, în premieră (adică înaintea Vienei chiar), pe Lipscani. Arată minunat şi poţi să le admiri şi tu în următoarele două săptămâni.

Gândeşte-te cum ai petrecut câteva momente frumoase în Bucureşti şi spune-mi: tu de ce îl iubeşti?

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.