Peşteri din România: Şugău

Peşteri din România: Şugău

Cu ceva vreme în urmă, cineva mă rugase să-i recomand o destinație de weekend care să nu fie nici prea aproape, nici prea departe de București, nici prea sus, nici prea jos ca altitudine, nici pe Valea Prahovei, nici în Buzău, iar drumul să nu fie nici prea virajat, nici prea liniar. „Mergi în Harghita”, i-am zis respectivei persoane. Locurile sunt frumoase, drumurile bune, curățenia exemplară. Nu știu dacă recomandarea mi-a fost urmată sau ba, dar eu una am fost în zonă și tare mult mi-a plăcut. Plus că am văzut și o peșteră despre care îți voi povesti imediat.

Dacă mergi dinspre Miercurea Ciuc spre Gheorgheni și ai vreme de zăbavă, abate-te din drum la dreapta, la Voșlăbeni. Mergi pe un drum de țară până la satul Valea Strâmbă, înaintea căruia faci iar dreapta ca să intri pe un drum forestier cu porțiuni bune și mai puțin bune și, după aproximativ 5 km, faci stânga de-a lungul unui pârâu. În mai puțin de 1 km va trebui să lași mașina pentru că drumul se îngustează și nu mai poți înainta. Prilej bun să te dezmorțești puțin, fix cât arunci câteva priviri în jur și urci pe-o cărăruie prin pădure până la refugiul Șugău, unde te vor întâmpina ghizii și de unde vei lua bilete. În apropiere, se află și intrarea în peștera cu același nume.

DSCN1002-001

DSCN1003-001

Peștera Șugău este rezervație naturală şi speologică, suprafața protejată întinzându-se pe 17 hectare, și este administrată de o asociație speologică. Ca poziționare, peștera este situată în Munții Giurgeului, masivul Șipoș, fiind una dintre cele mai importante peșteri din Carpații Orientali. Peștera a făcut subiectul cercetărilor încă din anii ’30, fiind studiată mai îndeaproape începând cu anul 1961. Traseul turistic începe să fie amenajat în 1974, în timp beneficiind de mai multe îmbunătățiri. Ceea ce o face unică este faptul că are 4 nivele (dintre care doar unul este accesibil turiștilor) și 3 intrări. Din lungimea totală de 1 021 m nu se vizitează decât un sector foarte scurt de 150 m.

DSC_9123-001

Este o peșteră spectaculoasă, având o diversitate de formațiuni calcaroase cu forme care mai de care mai deosebite (coloane, cascade împietrite, stalactitele de pe tavan din care cad picături mici de apă). O imaginație mai bogată te duce cu gândul la poveștile cu pitici care scormoneau măruntaiele pământului în căutare de bogății nemaivăzute. Există chiar și o legendă legată de această peșteră care spune că picături de aur se scurg din tavanul peșterii în niște găleți care se umplu la fiecare 7 ani.

Dintre toate sălile prin care am trecut (Sala Sfatului, Sala Bisericii, Sala Candelabrului, Sala Stâlpilor), cea mai inedită mi s-a părut Sala Buzduganelor, în care treci printre niște stalactite impresionante în formă de buzdugan (evident!) pe care nu le-am mai văzut în nicio altă peșteră.

DSC_9124-001

Pentru amatorii de speologie există un traseu mai greu, Lumea Fermecată, care nu poate fi parcurs decât cu echipament special.

Bine de ştiut:

  • Biletul costă 10 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii;
  • Programul este 10:00-17:00 zilnic (în perioada 1 iunie-15 septembrie) şi 10:00-16:00 în zilele de sâmbătă și duminică (în perioada 15 septembrie-31 mai). De indicat ar fi ca în afara sezonului de vară să dai un telefon înainte să mergi la peșteră ca să te asiguri că găsești ghidul acolo. Numărul (luat de pe site-ul http://sugo.ro) este 0744 701 815.
  • Accesul se face din oră în oră, un tur complet al galeriei turistice durând aproximativ 35-40 de minute.
  • Date fiind gradul foarte ridicat de umiditate (cca 90%) și temperatura de aproximativ 7-9 grade, încălțămintea cu talpă aderentă și îmbrăcămintea groasă sunt absolut necesare.
  • Mai multe informații și fotografii găsești aici.

Noi am rămas peste noapte în Izvorul Mureșului și ne-am cazat la Pensiunea Gențiana. Mi-a plăcut: camera a fost curată, iar gazdele foarte amabile. Din câte am înțeles, sunt foarte solicitați pe timpul verii întrucât în zonă se organizează multe tabere școlare. Cred și eu, zona este foarte frumoasă, iar pensiunea are avantajul spațiului: curte și grădină mare. Dacă ajungi pe-acolo, spune-mi și mie cum ți s-a părut.


Vizualizare hartă mărită

Citește și despre alte peșteri din România:

Ghețarul de la Scărişoara
Ghețarul de la Vârtop
Peștera Muierilor
Peștera Urșilor
Poarta lui Ionele
Polovragi
Valea Cetății

Dacă ţi-a plăcut, abonează-te la newsletter şi primeşti cele mai frumoase articole din LumeaMare, o dată pe săptămână!

* indicates required



Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.