Lăsând în urmă ghețarii, crevasele albastre și frumusețea sculpturală a Catedral de Mármol, am zburat timp de o oră și jumătate către Punta Arenas. Chiar dacă temperatura nu era caniculară, soarele strălucea ca un glob de foc, iar lumina aruncată în jur, stridentă și dură, ne forța să ne ținem ochii mici sub ochelarii de soare. În așteptarea celor patru zile pe care aveam să le petrecem în Torres del Paine, am hotărât că nu puteam rata o plimbare pe insula Magdalena, casa a aproape 62.000 de perechi de pinguini magelanici (Spheniscus magellanicus). Numiți după numele exploratorului portughez Ferdinand Magelan, „coloșii” de aproape 60 de cm și 4 kg migrează în fiecare an, începând cu luna septembrie, din Brazilia către coasta chiliană.
Insula Magdalena, în prezent nelocuită de oameni, primește în fiecare vară chiliană mii de turiști care vin să vadă simpaticii pinguini. Cu cele 85 de hectare, este cea mai mare dintre cele două insule și primește cel mai mare trafic de turiști. Insula Marta, mai mică (doar 12 hectare), este gazda leilor de mare care consideră, pe bună dreptate, că insula Magdalena este restaurantul lor.
Pentru pinguinii magelanici deversările de petrol și pescuitul comercial intensiv sunt, din păcate, inamici mult mai periculoși decât leii de mare, orcile sau varanii. Peste 40.000 de pinguini mor anual din cauza deversărilor de petrol.
Sunt nenumărate agenții care îți oferă excursii pe insula Magdalena, dar sunt puțini operatori care au mijloacele necesare să ajungă pe insulă. Poți opta pentru varianta mai palpitantă de a merge cu zodiacurile (bărci mai mici și mai rapide, cu maxim 30 de oameni la bord) sau varianta mai sigură, cu feribotul, în care singurul dezavantaj îl reprezintă numărul maxim al turiștilor: 300! Trebui să știi că nu poți ajunge chiar oricând pe insulă, accesul fiind limitat ca număr de turiști pe zi și ca durată (maxim o oră pe insulă). Am ales varianta “Compañía del Mar y la Patagonia” – COMAPA și feribotul în care încap maxim 300 persoane. Excursia durează aproximativ 5 ore, cu plecare după-amiaza la 15,00, și costă 35.000 CLP de persoană (valabilă pentru plecări între lunile Noiembrie – Martie). La întoarcere toată lumea se înghesuie şi aleargă pentru a prinde loc în puţinele mijloace de transport disponibile la un preţ decent, pentru a ajunge înapoi în Punta Arenas.
Dar mai bine las imaginile să vorbească, așa că îţi prezint mai jos pinguinii magelanici.
Text și foto: Alexandru Farca
Citeşte şi:
Itinerariu şi sfaturi practice pentru Chile
Iată că am ajuns în Valparaiso!
Valparaiso şi casele lui Neruda
Crăciun cu peripeţii în Viña del Mar
Atacama, cum am ajuns şi cum ne-am organizat
Atacama, lagune altiplanice şi păsări flamingo
Atacama, El Pukara de Quitor și Valle de la Luna
Patagonia – Pinguinii din insula Magdalena
Patagonia Aysen – Trekking pe gheţar şi plimbare cu caiacul
Trekking în Torres del Paine – sfaturi practice de călătorie
Mulţumiri:
Zborul către Chile a fost posibil cu sprijinul AirFrance-KLM România. AirFranceoperează zilnic zboruri pe ruta Bucureşti – Paris – Santiago de Chile. KLM operează 3 zboruri pe săptămână pe ruta Bucureşti – Amsterdam – Santiago de Chile.
Fotografiile de mai sus au fost realizate cu Nikon D90 şi Sony A7, pentru care mulţumesc Sony Romania.
Mulţumim BNI România pentru susţinere.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!