Ghid pentru identificarea păsărilor – un ajutor pentru călătorii responsabili

Un mod responsabil de a călători în natură este de a nu lăsa nicio urmă –  leave no trace -, de a avea un impact cât mai redus asupra naturii, astfel încât, călătorii care vin în urma ta să se poată bucura, cel puțin la fel ca tine, de frumusețile din jur. Ia cu tine doar imagini, fie că sunt stocate pe un suport electronic, fie că sunt păstrate undeva prin materia cenușie. Dacă imaginile tale au în prim plan păsăretul, te vei bucura să afli că ai acum la dispoziție un ghid pentru identificarea păsărilor în limba română, traducerea unuia dintre cele mai cuprinzătoare determinatoare de păsări (ghidul Bonnie), editat de o echipă inimoasă din  cadrul Societății Ornitologice din România.

Ghid pentru identificarea pasarilor din Europa și zona mediteraneană
Ghid pentru identificarea pasarilor

Bagajul meu a câștigat 780 g în  plus, dar mă simt mult mai câștigat de atât. Ghidul îl poți comanda on-line de pe site-ul SOR.

Acum pot să le spun pe nume, nu mai zic doar că am fotografiat păsărele. Să vedem cât de bine m-am descurcat cu fotografiile de mai jos într-o incursiune scurtă prin vestul Irlandei, iar mai apoi prin Delta Dunării.

Și, pentru că nu degeaba am primit nume de cod măcăleandru (vezi aici cum și când s-a întâmplat), încep chiar cu el, întâlnirea având loc într-o parcare pe Skelling Ring, loc de pornire către Kerry Cliffs.

Măcăleandru - Erithacus rubecula
Măcăleandru – Erithacus rubecula
Cioara de semănătură - Corvus frugilegus
Cioara de semănătură – Corvus frugilegus
Fazan - Phasianus colchicus
Fazan – Phasianus colchicus
Pietrar sur - Oenanthe oenanthe
Pietrar sur –
Oenanthe oenanthe
Lebăda de vară - Cygnus olor
Lebăda de vară – Cygnus olor
Scoicar - Haematopus ostralegus
Scoicar – Haematopus ostralegus
Pescăruș negru - Larus marinus
Pescăruș negru – Larus marinus
Pescăruși negri (Larus marinus) și pescăruși argintii (Larus argentatus)
Pescăruși negri (Larus marinus) și pescăruși argintii (Larus argentatus)
Corb de mare - Morus bassanus
Corb de mare – Morus bassanus
Corb de mare juvenil - Morus bassanus
Corb de mare juvenil – Morus bassanus

Și pentru că ghidul pentru identificarea păsărilor s-a născut pentru prima dată în limba română, trec acum la păsările întâlnite prin Delta Dunării.

Țigănuș - Plegadis falcinellus
Țigănuș – Plegadis falcinellus
Pescăraș albastru - Alcedo atthis
Pescăraș albastru – Alcedo atthis
Stârc de noapte - Nycticorax nycticorax
Stârc de noapte – Nycticorax nycticorax
Barză albă - Ciconia ciconia
Barză albă – Ciconia ciconia
Lebăda de vară - Cygnus olor
Lebăda de vară – Cygnus olor
Egretă mică - Egretta garzetta
Egretă mică – Egretta garzetta
Egretă mare - Casmerodius albus
Egretă mare – Casmerodius albus
Lișița - Fulica atra
Lișița – Fulica atra
Corcodel mare - Podiceps cristatus
Corcodel mare – Podiceps cristatus
Codalb - Haliaetus albicilla
Codalb – Haliaetus albicilla

 

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.