Galop prin Portugalia (2)

LISABONA

Şoseaua puţin circulată trecea prin sate modeste, cuminţi, curate: case simple, joase, cu uşi „la stradă”, eucalipţi, grădini de legume, plantaţii de stejari de plută şi plută recoltată aşezată în stive, suprafeţe cultivate, suprafeţe părăsite. Portugalia este prima producătoare de plută pentru dopuri din lume. Plantaţiile se întind pe 700 000 de hectare.

Un mare pod a însemnat că intram în Lisabona; integraţi într-un fluviu de maşini, ne-am trezit în piaţa Marquis de Pombal, reconstructorul oraşului după marele cutremur şi autorul multor reglementări care au făcut din Portugalia o ţară modernă. Pe o coloană, el era înfăţişat cu doi lei alături şi privea cu mândrie la hotelurile de lux şi largile bulevarde. Eram obosiţi şi prinşi în aglomeraţie aşa că ne-am zăpăcit şi în loc să căutăm Etap-ul la care sperasem, ne-am oprit la Hotel National (parcare subterană, dichis...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonații la newsletter.

Ești deja abonat? Introdu adresa de email în câmpul de mai jos pentru verificare.


Nu ești deja abonat? Abonează-te acum!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.