Samlor kari / Traditional khmer chicken curry

Samlor kari / Traditional khmer chicken curry

 Este adevărat că a trecut ceva vreme de la Poveştile cambodgiene, ne-am rostogolit să prindem Iordania de un capăt şi nu am apucat să scriu de Samlor kari, ceea ce au degustat participanţii la evenimentul cu pricina.

Pentru că prin blogosfera românească sunt oameni mai umblaţi prin lume şi prin ale bucătăriei, despre Cambodgia şi experienţa culinară a ţării poţi găsi articole detaliate la  Radu Popovici pe blog. Mi-am permis să dau un citat:

Bucătăria cambodgiană combină gustul delicios de proaspăt al celei vietnameze, adâncimea şi opulenţa celei indiene, versatilitatea celei chineze şi aromele şi aspectul pictural al celei thailandeze, la care se adaugă un pic de rafinament francez. 

Pe blogul său poţi citi mai multe despre condimentele utilizate în această reţetă.

Ca să le şi ai în casă poţi merge aici (în Bucureşti), „vinovat” de găsirea acestui magazin fiind Adi Hădean.

Pentru că îmi place să fiu cât mai aproape de gustul preparatelor tradiţionale, încerc să folosesc cât mai puţin din produsele pe care le poţi găsi în supermarket. Astfel că am pregătit pasta de curry folosind: lemongrass, turmeric, galangal, kaffir lime leaf, usturoi, ardei iuţi, eşalote. În varianta mea am înlocuit ardeii cu un sos de dulce de ardei.

Să purcedem deci la obţinerea pastei de curry. Chiar e foarte simplu (dacă aveţi ingredientele 🙂 ) şi nu durează mult.

Tăiem feliuţe 4 tulpini de lemongrass (doar partea mai deschisă la culoare şi suculentă, nu şi frunzele). adăugăm 1 lingură de turmeric, 1 lingură de galangal, 4 frunze de lime, 4 eşalote tăiate feliuţe, 2 linguri de sos de chili şi 6 căţei de usturoi. Cu ajutorul unui blender tocăm/omogenizăm, până la obţinerea unei paste.

 

Rezultatul este prezentat mai jos. Pus într-un borcănel poate fi ţinut timp de o săptămână la frigider. Singura diferenţă la nivel de ingrediente este la turmeric şi galangal, pe care nu cred că o să le găseşti sub formă de rizomi la noi, ci doar sub formă de pulbere. Dacă totuşi ai rizomii vei folosi 2 pentru turmeric şi aproximativ 2 cm din galangal. Să nu vă sperie că este iute şi usturoiată, la final este minunată combinaţia.

Turmericul colorează foarte bine în galben ce atinge. Ca să scoţi culoarea galbenă de pe vasul în care ai preparat curry-ul, lasă-l la soare câteva ore, sau mai bine ia-l a doua zi.

Acum că avem pasta de curry să finalizăm reţeta.

Pentru că este vorba de chicken curry avem deci nevoie de pui, pulpe dezosate sau piept la alegere. Mai treceţi pe listă următoarele: cartof dulce, ceapă, morcov, fasole verde, scoarţă de scorţişoară, anason stelat, lapte de cocos, zahăr, sare, sos de peşte.

 

Taie cubuleţe legumele şi carnea, ceapa sub formă de feliuţe. Nu vă dau cantităţile. Le puteţi pune în funcţie de preferinţe sau de disponibilitate.

Într-0 tigaie puneţi un pic de ulei de măsline şi adăugaţi 2 linguri de pastă de curry. Amestecaţi timp de 1 minut, uşor, şi adăugaţi apoi carnea (eu am avut nevoie de 2,5 kilograme). Amestecaţi la foc mediu în aşa fel încât carnea să se îmbrace în pasta de curry şi apoi adaugaţi laptele de cocos, anasonul stelat (4 bucăţi), un baton de scorţişoară, o lingură de zahăr şi 2 linguri de sos de peşte. Lăsaţi un pic să bolborosească şi aruncaţi înăuntru legumele. Nu ţineţi pe foc mai mult de 30 / 40 de minute: vrem ca legumele să îşi păstreze forma.  Sare pui după gust şi dietă 🙂 la sfârşit.

Există varianta în care se încălzeşte laptele de cocos  în care se dizolvă pasta de curry, după care se adaugă celelalte ingrediente. Vă las pe voi să experimentaţi ce variantă vă place. Cu siguranţă o să încerc şi eu.

Gata, sau aproape gata, pentru că între timp veţi pregăti un orez simplu, nimic mai mult.

Poftă bună! Vă las să deguştaţi şi să simţiţi aromele cambodgiene.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.