Eşti gata să călătoreşti cu un copil?

15 întrebări pentru părinţii călători sau viitorii părinţi

Toată lumea te întreabă dacă eşti pregătit să ai un copil. Nu şi dacă eşti pregătit să îl iei cu tine într-o călătorie. Nu pornesc de la premiza că apariţia unui nou membru în echipă te poate împiedica să mai călătoreşti, nu cred în asta şi am argumentat deja punctul meu de vedere în articolul Copii vs. Călătorii. Pornesc de la premiza că o călătorie în familie este frumoasă şi posibilă, dar te poate lua prin surprindere. Şi, mai în glumă, mai în serios, m-am gândit să facem împreună o listă haioasă de întrebări pe care să şi le pună cei care se pregătesc pentru o astfel de încercare. Un fel de “ţi-am spus eu…”. Sper să mă ajuţi şi tu şi să îmi laşi un comentariu cu propriile tale întrebări sau… răspunsuri. Ca să nu lungim foarte mult subiectul, ne limităm la vârsta preşcolară sau şcolară, în primii ani.

1. Eşti gata să ai grijă, în plus faţă de bagajele tale, de bagajul lui cu jucării, pe care s-ar putea să se plictisească la un moment dat să şi-l care sau strângă singur?

2. Eşti gata să ignori haosul care se instalează în spatele maşinii tale în cel mult o zi de la plecare, haos alcătuit din jucării împrăştiate, cărţi frumos ilustrate care ajung pe jos, hârtii şi carioci, firmituri de la biscuiţi, ambalaje şi piese pierdute de la surprizele din Kinder şi sticle goale care trebuie păstrate pentru că vor fi musai reciclate în jucării?

3. Eşti gata să înţelegi că dacă tu ai oprit şi ai dat atâţia bani pe benzină, iar asta înseamnă că tu ţi-ai cumpărat ceva, merită şi el să îşi cumpere o jucărie sau hai, măcar o ciupa ciups?

4. Eşti gata să îi aloci şi copilului un buget zilnic, oricât de mic, dar mai ales să te abţii de la comentarii faţă de cum îşi va folosi banii? Eşti gata să aştepţi cel puţin jumătate de oră în faţa unui chioşc cu jucărele şi “nimicuri” până când se hotărăşte ce să cumpere?

5. Eşti gata să fii tras de mână şi întrerupt prin toate mijloacele posibile exact când ai reuşit să închegi cea mai interesantă conversaţie?

6. Eşti gata să îţi reglezi timpul şi stilul de vizitare al unui muzeu după cât ţine entuziasmul unui copil?

7. Eşti gata să mănânci pizza mult mai des decât ţi-ai dori?

8. Eşti gata să te opreşti din plimbare sau, mai mult, să te opreşti din drum pentru că a apărut pe traiectorie un parc cu leagăne şi tobogane sau un carusel? Şi apropo, eşti gata să vezi mai multe animale, tobogane şi piscine decât alei pitoreşti sau tablouri?

8. Eşti gata să renunţi la vizitarea unui castel pentru a asista la un spectacol de cascadorii?

9. Eşti gata să accepţi că a te grăbi undeva este un concept pe care cel mic nu îl poate înţelege?

10. Eşti gata să te adaptezi şi să îi adaptezi şi lui limitele, înţelegând că NU tot ceea ce face nepotrivit un copil, din punct de vedere al celorlalţi, este cu adevărat problema sau responsabilitatea ta?

11. Eşti gata să laşi baltă ce voiai sa faci şi să te grăbeşti la hotel pentru că îţi spune că e mort de oboseală, ca atunci când ajungi să asişti fără să te superi la o explozie de energie?

12. Eşti gata să inventezi poveşti, jocuri şi recompense atunci când ce ţi-ai dori cel mai mult pe lume ar fi puţină linişte şi contemplare?

13. Eşti gata să cedezi aparatul foto şi să ratezi cadrul acela perfect pentru că fix atunci i-a venit şi copilului inspiraţia (variantă: eşti gata să cumperi şi să ai grijă de un aparat în plus, pe care să îl cari, de cele mai multe ori degeaba, după tine?)

Şi cele mai grele provocări:

14. Eşti gata să asculţi cu adevărat nevoile copilului?

15. Eşti pregătit / pregătită să nu renunţi de tot la ale tale?

…..

Eşti gata să mă completezi?

Citește mai multe despre călătoriile cu copii în cartea publicată în martie 2018:

Mami, tati, uite cămilele!

 

Cum să supraviețuiești în călătoriile alături de copii. Sfaturi serioase pentru părinți și povești fantastice pentru copii, însoțite de ilustrațiile naive ale subsemnatei.

Detalii aici.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.