Austria redescoperită

Austria redescoperită

Tu la ce te gândești prima dată când spui Austria? La Viena cu aerul său imperial și cu binecunoscutele sale palate, muzee și târguri? La Salzburg cu arhitectura sa barocă și al său Mozart? La Alpii cu înălțimi amețitoare, domenii schiabile și parcuri naturale? Nu greșești în niciunul din cazuri. Austria înseamnă toate astea la un loc și mult mai mult de-atât. Reprezentanții regiunilor turistice participante la Ötztal Event, s-au străduit să facă o cât mai bună promovare a propriilor destinații. Nu pot decât să spun că demersul lor a fost unul reușit. Alpii Vienezi, Mostviertel, Millstätter See, Parcul național Hohe Tauern-Carinthia, Abtenau, Gastein, Hochkönig, Zell am See-Kaprun, Ötztal, Arlberg, Bregenzerwald au scos la înaintare un întreg arsenal de oferte complexe care acoperă o gamă cât mai largă de posibilități de petrecere a vacanțelor indiferent de sezon și ne-au îmbiat cu specialitățile locale, de la vin spumos, șuncă și brânzeturi la schnaps, pâine, pește afumat și biscuiți.

Munți, parcuri naturale, schi, trasee tematice, specialități culinare, trasee ciclistice. Pe scurt: de toate pentru toți!

Deși nu se numără printre țările cu suprafețe întinse, Austria se poate lăuda, pe bună dreptate, cu peisaje naturale care nu-ți dau deloc răgaz să iei mâna de pe aparatul foto. Lucru lesne de înțeles dacă ținem cont de faptul că Alpii austrieci se întind pe mai mult de jumătate din suprafața țării, iar numeroase vârfuri ale acestora scrutează depărtările de la înălțimi de peste 3 000 m. Nu te îngrijora însă dacă nu ești amator de sporturi montane sau de munte, în general. Cu siguranță vei găsi ceva pe gustul tău și la altitudini mai joase.

Cu E-bike-ul pe drumuri de munte

Mi-a plăcut varietatea de oferte cu care s-a prezentat fiecare regiune turistică. Practic, se încearcă promovarea fiecărui atu al zonei, fie el natural sau ieșit din mâna omului. Cadrul natural îți oferă posibilitatea desfășurării unei game largi activități în aer liber: schi, drumeții, plimbări cu bicicleta, echitație, escaladă etc. Că tot am pomenit de biciclete, deși la noi bicicleta electrică este încă ceva „exotic”, regiunea Hochkönig este prima din Austria care s-a ocupat de organizarea unui traseu special pentru E-bikes, pe parcursul căruia se găsesc stații de încărcare a bateriilor, ciclul de încărcare a acestora fiind de aproximativ jumătate de oră. N-ar fi plăcut să mergi la munte cu bicicleta, iar pe urcare să nu mai fi nevoit să pedalezi din greu, ci să urci relaxat admirând peisajul? Nu poluezi, nu faci zgomot și te relaxezi în mod activ. Mie tare mi-ar plăcea să încerc un E-bike din ăsta!

E-Biken in der Region Hochkönig

Drumeții în parcuri naturale și snowshoe hiking

O altă ofertă care mi-a atras atenția a fost cea referitoare la parcurile naturale. Austria numără șapte astfel de parcuri, iar accesul este gratuit. Pe lângă drumețiile pe care le poți face pe cont propriu, există și diverse programe organizate care permit observarea animalelor în habitatul natural, drumeții culinare sau drumeții mistice pe timp de noapte (acestea din urmă fiind oferite de Parcul național Hohe Tauern-Carinthia. Am întrebat de urși, iar răspunsul au fost că nu mai au sau că, dacă mai sunt, numărul lor este mic. La întrebarea dacă n-ar vrea câteva exemplare din România am fost refuzată categoric! Cât despre marmote, acestea trăiesc fericite și în număr mare în Alpi. Și nu, nu învelesc ciocolata în staniol! Tot în Carinthia, am înțeles că luminile se sting o noapte pe săptămână pentru recrearea vremurilor de demult în care electricitatea nu era la putere.

Dacă nu schiezi, dar îți place totuși zăpada, poți încerca snowshoe hiking. Adică, te plimbi prin zăpadă purtând niște încălțări speciale în stilul lui Yeti. Drăguț, nu-i așa? Acest tip de … sport, să-i zicem, a devenit din ce în ce mai popular în Austria, ceea ce a dus la includerea lui în ofertele turistice. Avantajul acestor încălțări este că facilitează mersul prin zăpada proaspătă care, în mod normal, îți îngreunează accesul și te obosește foarte repede.

Schneeschuhtour bei der Gaislachalm, Ötztaler Alpen, Tirol, Österreich

Schi în fiecare zi

În mod intenționat am lăsat schiul la sfârșit. Austria este o destinație familiară pentru împătimiții acestui sport, situație pe deplin justificată de domeniile schiabile imense și modern utilate. N-am reținut exact cifrele, însă numai pârtiile din Ötztal le-ar depăși ca lungime pe cele din România. Incomparabil. Schiul este cel mai popular sport practicat în Austria, de unde și infrastructura pe măsură.DSC_0053

Cel mai mult mi-a plăcut, însă, că toate aceste activități turistice (sau business, dacă preferi) sunt astfel gândite încât să antreneze toate resursele la nivel local. Astfel, producătorii locali aprovizionează restaurantele, cabanele, hanurile, cramele, etc. ca într-un mecanism funcțional, la scară mică. Este important, după cum zicea și Walter Hager, jovialul proprietar al celui mai vechi han din Umhausen, să știu cine îmi face pâinea sau de unde iau untul și laptele. Calitatea contează în primul rând. Un alt exemplu ne-a fost dat de managerul hotelului Alpina din Obergurgl, care ne-a povestit cum mai mulți hotelieri din zonă au pus mână de la mână ca să salveze de la faliment magazinul de articole sportive din stațiune. O inițiativă frumoasă care s-a dovedit a fi și profitabilă în cele din urmă.

Cam atât cu impresiile generale despre Ötztal Event. În articolele următoare voi încerca o abordare mai pe larg a acestei zone și îți voi împărtăși impresii despre un hotel și o piesă de teatru mai aparte.

Ötztal Event s-a desfășurat în perioada 12-14 aprilie  2013 la Längenfeld, regiunea Ötztal, Austria. Evenimentul a reunit reprezentanții destinațiilor partenere Austria Incoming, prin amabilitatea căreia LumeaMare s-a aflat la fața locului pentru a-ți oferi informații interesante despre regiunile austriece promovate.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.