Pentru că astăzi este 1 iunie, vreau să dedic acest articol tuturor părinţilor şi să vă împărtăşesc câteva dintre ideile mele legate de un subiect interesant: a călători împreună cu cei mici.
În primul rând trebuie să depăşim impresiile greşite conform cărora copiii sunt o piedică în faţa „avântului călătoresc” al părinţilor. Subiectul acesta l-am mai abordat în Copii vs. călătorii? şi am primit completări bune şi interesante, merită să aruncaţi un ochi.
Tot ce trebuie să facem este să ne vedem în continuare de drum, arătând ceva mai multă flexibilitate şi acceptând unele modificări ale stilului de a călători, bucurându-ne de oportunităţile pe care ni le oferă noua formulă. Fireşte că nu vom putea cere unui copil să parcurgă 800 de kilometri pe jos sau să înţeleagă rolul unui pelerinaj. Desigur că nu muzeele sau locurile sacre îl vor încânta pe un copil de 3-5 ani sau chiar mai mare. Aşa cum la unele ambiţii trebuie să renunţăm (sau să le amânăm), pentru altele putem fi puţin creativi şi găsi o cale pentru a îmbina aşteptările noastre cu aşteptările copilului. Pentru mult timp în mintea fetiţei mele Austria a fost egală cu piscinele cu bulbuci (a se citi Bad Blumau), aşa că puteţi înţelege de aici cum văd cei mici o călătorie şi cât de tare contează pentru ei numărul de ţări sau de oraşe vizitate!
Am să vă spun câteva idei după care ne ghidăm noi pentru a avea o călătorie plăcută, deşi sunt conştientă că nu există metode sau reţete universale.
ÎN MAŞINĂ
În primul rând am obişnuit-o pe LumeaMică din primele zile de viaţă să meargă cu maşina. Aşa am reuşit să călătorim şi 900 de kilometri într-o zi fără să avem parte de crize de isterie.
În al doilea rând avem la noi un set de jucării, cât mai variate. Şi ca să împiedicăm mutarea tuturor jucăriilor din casă în maşină, responsabilitatea de a le alege îi revine tot ei, sub ochiul nostru vigilent şi într-un spaţiu limitat – se dă un rucsac şi cât întră în el atâta e…
Există locuri de joacă la toate benzinăriile OMV sau măcar la multe dintre ele. Cât se face plinul şi se bea un ceai, copilul se poate zbânţui şi dezmorţi.
LA DESTINAŢIE
Negociem dinainte. Încercăm mereu să echilibrăm dorinţele noastre cu cele ale copilului – combinăm una sau două atracții pentru copil cu un loc sau o experienţă de care să ne bucurăm noi, ca adulţi. Discutăm despre asta înainte și încercăm să fim cu toții de acord asupra programului.
Ne interesăm de programele pentru copii: multe obiective s-au gândit înaintea noastră că s-ar putea să venim cu copilul. Aşadar vedeţi dacă nu cumva există spaţii sau activităţi dedicate lor! Găsiţi două exemple foarte bune în articolele noastre Veneţia pentru copii şi Lisabona pentru copii.
Gândiţi vacanţa cu copilul ca în busines, trebuie să fie o situaţie win-win ca să iasă bine. Aşadar combinaţi mereu plăcerile voastre cu joaca celui mic şi totul va fi ok!
CU UN MIC AJUTOR…
Având un singur copil şi fiind mereu victime ale nevoii ei de a se juca cu cineva, chiar şi în cele mai neplăcute momente – de genul începe ploaia şi cortul nu este încă pus, am fost foarte încântaţi când am călătorit împreună cu o altă familie. Ba chiar mai mult, atunci când am plecat la mare, în Croaţia, ne-am încumetat să luăm o altă fetiţă cu noi – lucru care a fost din nou o situaţie în câştig, atât pentru ambii copii cât şi pentru noi. Atenţie însă, nu faceţi asta dacă nu cunoaşteţi bine celălalt copil!
Apoi mai e o vorbă, cine n-are bătrâni să şi-i cumpere! Varianta de a călători în formula de trei generaţii poate fi un succes dacă vă înţelegeţi bine cu proprii părinţi. LumeaMică e foarte fericită când suntem cu toţii împreună, iar noi mai avem parte de nopţi în care putem dormi singuri şi de seri în care putem să ne plimbăm până mai târziu, fără să fim nevoiţi să respectăm ora de culcare a copilului!
BUGETUL DE CĂLĂTORIE
Tentaţiile sunt multe: suveniruri, dulciuri, jucării prin benzinării, jocuri, tobogane, maşinuţe, trenuleţe, bărcuţe… Cu un copil suficient de hotărât rişti să îţi termini bugetul pe două săptămâni în două zile. Când am ajuns cu LumeaMică la Viena, în mijlocul târgului de crăciun – vă daţi seama ce nebunie!, i-am stabilit un buget zilnic. Nu vreţi să ştiţi în ce copil cumpătat s-a transformat!
Pe subiectul ăsta aş putea să mai scriu însă mă tem să nu vă plictisesc. Poate ar fi mai bine să completaţi voi cu propriile idei şi tactici care vă ajută să petreceţi vacante reuşite faţă de cei a căror zi o sărbătorim astăzi!
La mulţi ani copii, la mulţi ani părinţi cu suflet de copii!
Citește mai multe despre călătoriile cu copii în cartea publicată în martie 2018:
Mami, tati, uite cămilele!
Cum să supraviețuiești în călătoriile alături de copii. Sfaturi serioase pentru părinți și povești fantastice pentru copii, însoțite de ilustrațiile naive ale subsemnatei.
Detalii aici.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!