Băi termale în Ungaria: Napfényfürdő Aquapolis, Szeged

ComplexuI balnear Napfényfürdő Aquapolis şi o scurtă plimbare prin Szeged, 2015 vs. 2012

Noiembrie 2012 – „Mergem să ne dăm pe tobogan? Mergem să ne dăm pe tobogan?”, am întrebat eu aproape ţopăind în apa caldă de o culoare îndoielnică. Tot grupul intrase deja într-o relaxare inertă, iar privirile exprimau un refuz categoric, dacă mai exprimau ceva. M-am resemnat, am ieşit din apa termală maronie, dar binefăcătoare, şi m-am îndreptat singură spre ceea ce se spune că e cel mai lung tobogan cu apă din Europa. M-am dus până la liftul care te urcă sus şi hopa! Surpriză. O mătură pusă de-a curmezişul bloca intrarea şi anunţa sfârşitul programului. Nu cred că aş fi vrut să încerc să mă dau pe cel mai lung tobogan cu apă… fără apă, aşa că nu am insistat şi m-am întors să zac şi eu, alături de ceilalţi, în bazine.

Cel mai lung tobogan
Cel mai lung tobogan

Am ajuns destul de târziu şi, după vizita oficială prin spaţiul uriaş al băilor, pe lângă toate piscinele, bazinele, saunele, cabinetele de tratament sau masaj, tot felul de spaţii de joacă pentru copii, diferenţiate pe vârstă, spaţii de relaxare şi aşa mai departe, a mai rămas prea puţin timp pentru odihnă. Totul s-a succedat atât de repede, încât nici fotografii nu am apucat să fac. Sigur mai ajung eu pe aici, mi-am spus.

Iunie 2015 – “Mergem să ne dăm pe tobogan? Mergem să ne dăm pe tobogan?” m-a întrebat în mod obsesiv Petra, în timp ce eu încercam în zadar să-mi revin şi să-mi găsesc puterea de a merge împreună cu ea la bălăceală. Mi-am dorit încă din 2012 să revin alături de familie la Aquapolis în Szeged şi iată, eram acolo, incapabilă să mă bucur, măcar acum, de toate atracţiile acvatice. Nu mă simţeam bine şi tot ce îmi doream era un somn, noroc cu tati care era gata de distracţie. Aşa că au plecat împreună, gata să încerce toate toboganele şi piscinele.

La bălăceală în Aquapolis
La balaceala in Aquapolis
Pozitie normală în apă
Pozitie normală în apă
Napfényfürdő Aquapolis
Maratonul toboganelor
Gata de alunecare
Gata de alunecare

Puţin mai târziu, când mi-am revenit şi eu, am mers la saune şi m-am programat la un masaj, ah, ce masaj, îl voi ţine minte o viaţă!

O plimbare prin Szeged

Szeged este unul dintre oraşele acelea pe lângă care trecem mereu grăbiţi, fiind totodată departe şi aproape, aşa cum spuneam acum ceva vreme, în articolul Atunci când departe e foarte aproape. Se află la 660 km de Bucureşti, 530 km de Braşov, 330 km de Cluj sau 110 km de Timişoara.

Ideal ar fi să faci aici o pauză, să îţi rezervi măcar o zi pentru plimbare şi alta pentru bălăceală. Da, o să îmi spui că în ritmul acesta nu mai ajungi niciodată unde ţi-ai propus dar poate că, odată şi odată, nu îţi vei mai propune să traversezi Ungaria într-o zi, ci vei alege, dintre toate propunerile de băi termale pe care le avem deja pe blog, pe acelea care ţi se par cel mai potrivite, îţi vei acorda puţin timp pentru tine, pentru sănătate, pentru relaxare.

Revenind la Szeged, la o primă vedere şi o prea scurtă şedere, mi s-a părut un oraş care chiar merită atenţia unui călător, cu parcuri, cu multe clădiri care impresionează prin arhitectura lor (exemple încântătoare de Art Nouveau), cu statuile, cu poveştile sale culturale şi cu o zonă pietonală elegantă. Capul lui Klebelsberg, reformator al culturii ungare, răsare peste un monument simbolic puţin ciudat, alcătuit din cărţi. Despre domul din Szeget ne-a spus ghidul nostru, chiar înainte de a-l vedea prima dată, că e copleşitor şi aproape kitsch. Tind să fiu de acord, dar nu sunt suficient de pregătită ca să fiu sigură de asta și nici nu pot nega faptul că e impresionant. Se pare că e una dintre cele mai mari catedrale din Ungaria.

Dacă prima vizită pe care am făcut-o în oraş a fost pe o vreme întunecată de toamnă, în care imaginile nu ar fi fost prea convingătoare, a doua, în plină vară, mi-a dezvăluit un oraş luminos, activ şi foarte bogat, din punct de vedere cultural. Dincolo de asta, am admirat pistele de bicicletă de pe pod, oamenii ieşiţi la o întâlnire romantică sau la o şuetă cu prietenii, pe malul Tisei. Oraşul se vede şi mai frumos de la bordul vasului cu care se poate face o scurtă croazieră, o bună ocazie să descoperi căsuţele de poveste înşirate la mal şi să îţi spui: uite aşa aş vrea şi eu o casă de vacanţă! Imaginile de mai jos vor vorbi de la sine și vor cuprinde, atât cât este posibil, unele dintre cele mai importante atracții din oraș (citește și explicațiile de sub ele).

Szeged_0921
Tisa, cel mai lung fluviu din Ungaria și cel mai mare afluent al Dunării.
Szeged Palatul Culturii
Palatul Culturii – Muzeul Mora Ferenc
Szeged_0942
Pod peste Tisa frumos împărțit între pietoni, bicicliști și mașini.
Szeged_0962
Croazieră pe Tisa

Szeged_0987

Szeged_0991
Szeged, locul unde Mureșul se varsă în Tisa

Szeged_1047

Szeged_0470
Selfie pe apă
Szeged_0476
Case de poveste, pe malul râului

Szeged_0485

Szeged_0502
Șuetă
Szeged_0524
Pe mal: muzeul Pick Szalami și Paprika
Szeged_Piaaa Szechenyi
Piața Szechenyi și primăria, în curtea interioară acesteia au loc concerte și spectacole, vara.
Szeged_1134
Puntea suspinelor, Primărie

Szeged_1137

Szeged_Klebelsberg
Kuno von Klebelsberg, reformatorul culturii ungare
Szeged_1147
Sfântul Ștefan și Regina Gizella
Szeged_1104
Împărăteasa Sisi și un copil obosit
Szeged_1108
Teatrul Național din Szeged

 

Szeged_Reok
Palatul Reok având ca motiv principal apa / Art Nouveau, arhitect Ede Magyar

Szeged_1215

Szeged_0576

Szeged_0577

Szeged_Sinagoga nouă
Sinagoga nouă
Școlarii
Școlarii
Szeged_Dugonics
Piața Dugonics, casa Ungar-Mayer, proiectată de Ede Magyar

Szeged_1283

Szeged_1286
Piața Dugomics, Universitatea din Szeged și fântâna
Szeged_0952
Palatul Deutsch / Art Nouveau cu ornamentație din ceramică
Szeged_0527
Pista Danko, popular compozitor a a căui înmormântare au cântat 500 de violoniști
Szeged_Palatul Grof
Palatul Grof / Art Nouveau

Szeged_0728

Szeged_Piata Klauzal
Piața Klauzal
Szeged_0563
Fântână în Piața Klauzal

 

Szeged_1061
Domul văzut de pe apă

Szeged_0603

Szeged_0617

Szeged_0618

Szeged_0620

Szeged_0622

Szeged_0605
Detaliu din Piața Domului

 

Szeged_turn apa
Piața Sfântul Ștefan și turnul de apă, în interiorul căruia se află Pendulul lui Foucault
Szeged_0640
Detaliu Palatul Deutsch, noaptea
Szeged_0659
Biserica reformată
Szeged_0661
Băile Ana

Mă opresc aici şi te mai las şi pe tine să mă completezi, să îmi spui ce altceva mai merită văzut, făcut sau ştiut despre Szeged. Sau să mergi până acolo şi să îmi spui după aceea cum a fost.

Detalii:

Bălăceală: Mai multe detalii şi preţuri vei găsi pe website-ul disponibil în limba română, chiar dacă te vei amuza puţin la denumiri precum: „wellness domol” sau „bazine de relevare”.

Cazare: Noi am stat la Forras, un hotel foarte bun care este lipit de complexul termal şi care oferă în preţul cazării şi accesul la bălăceală.

Mâncare: Am mâncat bine la Port Royal Étterem, lângă teatru  şi la Halászcsárda, în P-ta Roosevelt, cu o frumoasă vedere către pod.

Citeşte şi despre băile de la: MakoMiskolctapolcaGyula, Eger, Kecskemét, Szeged.

Text: Roxana Farca

Foto: Alexandru Farca și Roxana Farca

Ambele vizite au fost posibile cu îndrumarea și susținerea Oficiului de Turism al Ungariei. Opiniile, entuziasmul și aprecierea pe care o avem pentru Ungaria sunt personale.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care a călătorit cât de mult a putut împreună, practicând un turism responsabil. Roxana este pasionată de artă și desen, Alex de fotografie și gastronomie. Petra, pe care o vei regăsi mai mult copil între paginile acestui blog, a devenit între timp adult și a pornit pe propriile căi în viață.