Braşovul copiilor în 16 idei şi peste 100 de fotografii

Braşovul invidiază Bucureştiul pentru varietatea de evenimente, ateliere, concerte, teatre, spectacole şi multe alte activităţi cu sau fără copii implicaţi. Bucureştiul invidiază Braşovul pentru aer şi atmosferă, pentru oameni şi pentru aşezarea către vest, către Transilvania. Uneori Braşovul dispreţuieşte Bucureştiul. Invers nu se prea întâmplă, cel puţin eu n-am observat să se întâmple. Braşovul vine în Bucureşti cu inima strânsă, cu gândul „n-am încotro, aici se câştigă banii.”. În timp ce Bucureştiul evadează în Braşov: „gata, nu mai pot, nu mai suport, mă mut la Braşov!”. În cazurile echilibrate fiecare îşi vede de viaţa lui şi, din când în când, se bucură să se viziteze. Poveştile din LumeaMare ne-au dăruit prieteni noi, chiar din Braşov. Aşa că anul trecut, în vacanţa de toamnă a copiilor, mi-am dus la îndeplinire o dorinţă mai veche, şi anume să apuc să mă bucur mai mult de Braşov, să nu mă aflu acolo doar în trecere, să stau o săptămână, să las copiii din cele două oraşe să se întâlnească şi să se joace, dar şi să înţeleg ce anume face acest oraş atât de special, atât de drag. Dar pentru că un sentiment este destul de greu de prins într-o definiţie, nu îţi voi povesti ce mi-a făcut Braşovul şi mai drag, ci îţi voi enumera cel puţin 16 motive pentru care Braşovul poate fi un oraş al copiilor, în România copiilor. Mai ţii minte proiectul meu? Găseşti în România copiilor recomandări de la cititorii noştri, locuri frumoase din ţară numai bune pentru o vacanţă în familie, într-o listă modestă deocamdată, dar care eu sper că va creşte în viitor. Dar să revenim la Braşov şi nu orice fel de Braşov, ci Braşovul copiilor, în 16 idei valabile pentru orice suflet care nu şi-a pierdut spontaneitatea, bucuria de a se juca sau spiritul tânăr.

Cuprins

Braşovul de sus

1. Vezi Braşovul de sus cu inima deschisă

2. Cercetează oraşul din spatele zidurilor: Turnul Alb şi Turnul negru

3. Spune B R A S O V pe litere pe Tâmpa

4. Întâlneşte-i pe stăpânii focului, sus la cetate

Braşovul jucăuş

5. Plimbă-te, învaţă şi joacă-te în Şchei

6. Fii Tarzan pentru trei ore, la Parc Aventura

7. Trăieşte experienţa paradisului… acvatic

Braşovul cu porumbei şi ganguri

8. Citeşte şi aleargă după porumbei în Piaţa Sfatului

9. Află unde este tânărul ucenic la Biserica Neagră

10. Pune un pariu: câte ganguri crezi că sunt pe Republicii?

11. Mergi pe sfoară

Braşovul delicios

12. Ia masa în oraş

13. Răsfaţă-te cu ceva dulce

În jurul Braşovului

14. Petrece o zi la Râşnov

15. Învaţă mai multe despre soarta urşilor captivi la Zărneşti

16. Explorează bisericile fortificate de la Hărman şi Prejmer

Bonus: Unde te cazezi în centrul Braşovului?

 

Braşovul de sus

1. Vezi Braşovul de sus cu inima deschisă

Am fost acolo dimineaţa sau seara, atunci când oraşul se trezea sau se pregătea de somn sub ochii noştri. E vorba de o ceainărie cu un nume foarte frumos, Open Heart, aflată pe drumul spre Poiana Braşov, cu acces din prima parcare pentru belvedere. Ştii cât de frumos se vede oraşul, iar de la belvedere până în Poiana Braşov sau şi mai sus, pe Masivul Postăvarul, nu mai e decât un pas şi o telecabină dacă nu te încumeţi sau nu ai timp pentru o drumeţie.

Brasov_7376

Brasov_7382

Brasov_1219
Postăvarul iarna

Mergi la cuprins

2. Cercetează oraşul din spatele zidurilor: Turnul Alb şi Turnul Negru

Cele două turnuri de lângă drumul care urcă spre Poiana Braşov se observă din centru, dar merită o plimbare prin spatele zidurilor până la ele. Dincolo de vechiul zid găseşti o alee şi o gură de aer, e atât de aproape de centru şi totodată atât de liniştit. Dacă prinzi turnurile deschise, copiii sigur vor dori să se urce în ele, iar centrul vechi al oraşului şi Biserica Neagră se văd foarte frumos de acolo.

Brasov_7479
Turnul Negru
Brasov_7401
În spatele zidurilor
Brasov_7383
Turnul alb
Brasov_7385
Privelişte din Turnul Alb
Brasov_7149
Privelişte din Piaţa Sfatului

Mergi la cuprins

3. Spune B R A Ş O V pe litere pe Tâmpa

Cât am stat în Braşov, LumeaMică a tras într-una de mine să mergem „la litere”, sus pe Tâmpa. Am tot amânat şi, când într-un final am zis hai, am descoperit că telecabina nu urcă în timpul săptămânii decât cu grupuri mai mari. Pe Tâmpa se poate urca şi cu piciorul, am făcut odată plimbarea asta de sus în jos şi a fost foarte frumos. Nu ne-am fi încumetat totuşi să urcăm singure, doar noi două. Dacă păţeşti ca noi, pentru resemnare, jos la poalele Tâmpei, de-a lungul zidului, există mai multe variante de mişcare şi joacă. În plus, şi aici sunt turnuri sau bastioane ale fostei cetăţi, frumos renovate şi amenajate pentru vizitare.

Mergi la cuprins

4. Întâlneşte-i pe stăpânii focului sus la cetate

Din parcul central al oraşului poţi ochi o mândră cetate, sus pe dealul Straja. Când am văzut-o prima dată, acum peste 20 de ani, era locuită de nişte câini care erau cât pe ce să mă halească şi părea complet abandonată. Acum arată excelent, găzduieşte un restaurant şi spectacole medievale. Am ajuns la ea într-o seară, la finalul unui festival, un moment marcat prin demonstraţia îmblânzitorilor de flăcări – de aceea mi-a şi rămas în minte aşa, în lumina flăcărilor. Am încercat să o vizitez şi într-o zi cu soare, dar era închisă şi n-am putut face altceva decât să sprijinim zidurile, pe afară. Oricum ar fi, merită să urci până la cetăţuie şi să admiri şi de aici oraşul, în toată desfăşurarea sa.

Brasov_7188
Cetatea văzută din Parcul Central
Brasov_1361
Intrarea în cetate – închisă

Brasov_1360

Brasov_1362
Tragând cu ochiul în interior

Brasov_1364

Brasov_1393

Mergi la cuprins

Braşovul-jucăuş

5. Plimbă-te, învaţă şi joacă-te în Şchei

Cartierul Şchei are un farmec al lui, rural, deosebit faţă de centrul vechi al oraşului. În Piaţa Unirii faci neapărat o oprire la Prima şcoală românească, apoi, dacă vremea e bună, poţi să ieşi în natură, mergând către Pietrele lui Solomon (aproximativ 2 kilometri de la Piaţa Unirii), cu legenda lor, cu un peisaj deosebit, cu băncuţe numai bune pentru o după-amiază de joacă la aer. Dacă vremea nu e bună, te poţi adăposti la Ceai et caetera, o ceainărie plină de jocuri şi activităţi interesante pentru orice vârstă. Aici am stat câteva ore bune cu LumeaMică, încercând diverse jocuri, savurând un ceai şi simţindu-ne excelent.

Poarta Ecaterinei, alături de actuala Poartă Şchei
Poarta Ecaterinei, alături de actuala Poartă Şchei
Prima scoala romaneasca din Schei, Brasov
Prima şcoală românească, aşa cum am găsit-o prima dată acum câţiva ani.

Mergi la cuprins

6. Fii Tarzan pentru trei ore la Parc Aventura

Nu poţi să mergi la Braşov cu copilul şi să nu-l duci la Parc Aventura. Arată foarte bine, sunt multe variante de trasee, cel mai greu va fi nu să ajungi acolo, ci să pleci de acolo. Timpul este totuşi limitat (3 ore incluse în preţul iniţial) şi, dacă nu vrei să plăteşti destul de mult pentru depăşire, ar fi bine să stabileşti asta de la început cu cel mic.

Mergi la cuprins

7. Trăieşte experienţa paradisului… acvatic

Prima dată când am ajuns aici am fost foarte impresionată, m-am bucurat să găsesc în România un loc foarte asemănător cu ceea ce am mai văzut prin ţări mai civilizate, chiar dacă nu este atât de mare pe cât ar fi cerere şi nici distracţiile pentru copii nu sunt atât de multe. Iar vara, când se deschid şi piscinele exterioare şi oraşul fierbe de căldură, se aglomerează destul de mult. LumeaMică va fi oricum foarte fericită să revină la Paradisul Acvatic, de fiecare dată când ne vom afla în Braşov. Fotografii nu am, de fiecare dată am decis că mă relaxez şi las aparatul în vestiar.

Mergi la cuprins

Braşovul cu porumbei şi ganguri

8. Citeşte şi aleargă după porumbei în Piaţa Sfatului

Când spui Braşov vezi Piaţa Sfatului şi copii care aleargă după porumbei, nu e aşa? Nu cred că e nevoie să îţi povestesc mai mult de atât. Îţi mai spun doar că pe lângă Piaţa Sfatului s-au aciuat două librării frumoase, Humanitas şi Cărtureşti, un loc din care sigur nu vei scăpa cu buzunarul neafectat.

Brasov_1447-2

Brasov_7300

Mergi la cuprins

9. Află unde este tânărul ucenic la Biserica Neagră

Bisericile nu sunt neapărat o atracţie pentru cei mici, dar cu o mică documentare prealabilă poţi să îi faci să caute cu interes câteva detalii. Provoacă-i să găsească stema oraşului la interior sau pe tânărul ucenic ce se apleacă deasupra unui contrafort, la exterior.

„Despre acest tânăr aplecat legenda povesteşte că el a fost cea mai talentată calfă care a lucrat la construcţia bisericii şi că îşi întrecea chiar şi maestrul. Din invidie şi de teama de a nu fi îndepărtat din funcţia lui, meşterul, într-o seară, când calfa verifica munca făcută peste zi la respectivul contrafort, a împins-o de pe schelă. Ulterior meşterul s-a căit de fapta sa, s-a autodenunţat şi a fost executat”, scrie în ghidul pe care îl poţi cumpăra de la intrare.

Brasov_1436

Brasov_1431

Brasov_1438

Mergi la cuprins

10. Pune un pariu: câte ganguri crezi că sunt pe Republicii?

Cum să convingi un copil să meargă pe propriile picioare fără un scop anume şi fără să se plângă? Orice părinte ştie că asta e greu. Eram curioasă să văd ce se ascunde în gangurile de pe Republicii, binecunoscuta stradă pietonală din centru, aşa că am pus un pariu: cine ghiceşte numărul cel mai apropiat de realitate? Poţi vedea în fotografii câte am găsit, cel puţin la o explorare uşor grăbită, nu sunt convinsă că nu mi-au scăpat câteva.

Mergi la cuprins

11. Mergi pe sfoară

Nu mai era cazul să amintesc de asta, dar orice copil va fi încântat să meargă pe Strada Sforii. Orice copil, dar şi om mare, de ce nu? 🙂

Brasov_7155
Copilul
Brasov_1417
Omul în toate minţile
Brasov_1414
Strada Sforii

Mergi la cuprins

Braşovul delicios

Dacă a cutreiera pe străzi cu un copil plictisit poate să pară o sarcină dificilă, stai să vezi când vine ora mesei! Pe de o parte ai vrea şi tu să încerci ceva, pe de alta el ar mânca doar pizza cu pizza. Echilibrul şi negocierea au un rol important pentru a mulţumi pe toată lumea. Când sunt doar eu şi LumeaMică, ştiu sigur că nu va mânca o porţie întreagă din orice ar fi, aşa că ne luăm un singur fel împreună, cel mult cu o supă înainte de acesta. Cel mai des alege ea ce mâncăm, rareori eu. Nu am mâncat în foarte multe locuri prin Braşov, dar îţi pot spune mai departe care au fost bucuriile noastre culinare.

12. Ia masa în oraş

Am ales într-o zi Casa Hirscher, pe Str. Apollonia Hirscher, direct din Piaţa Sfatului în direcţia Tâmpa. Un loc frumos amenajat, în care ştiam că am mâncat bine şi cu altă ocazie, unde nu am fost nici acum dezamăgită. Nu e ieftin, dar a fost bun. Tot imediat lângă Piaţa Sfatului, într-o clădire cu poveste şi istorie, e alt loc de care îmi aminteam cu plăcere: Bella Musica, pe Str. Mureşenilor. De data aceasta nu m-a mai încântat la fel de mult. Mâncarea ar fi putut fi mult mai bine pregătită, mai ales că nu am comandat nimic complicat (era ceva cu pulpe de pui şi erau cam prea fripte), dar LumeaMică s-a amuzat foarte tare de sistemul cu buton prin care se cheamă chelnerii, aşa că tot am plecat de acolo încântate. Preferatul a rămas Bistro de L’Arte, poziţionat într-o zonă pitorească şi ferită de aglomeraţie (Piaţa George Enescu), în apropiere de Piaţa Sfatului, locul în care am poposit cel mai des, pentru atmosferă, pentru mâncarea bună şi pentru supa aceea minunată de roşii acoperită cu un „capac” rumenit (gratinat) de mozzarella. Şi mai sunt şi alte minunăţii prin meniu, sărate sau dulci.

Spre Piaţa George Enescu
Spre Piaţa George Enescu

Mergi la cuprins

13. Răsfaţă-te cu ceva dulce

Trecând acum la dulciuri, Saray e o cofetărie pe Republicii în care LumeaMică m-a băgat mai des decât aş fi vrut, pentru încă o plăcintă cu brânză sau pentru turte dulci. Nu aş băga mâna în foc că e aşa grozavă cofetăria, la partea asta eu m-am abţinut. Prietenii ne-au vorbit mult mai frumos despre Deliciile Kronstadt, pe Str. Michael Weiss nr. 25 (tot din Republicii, la dreapta, înainte să ajungi în Piaţa Sfatului). Iar dacă vrei să savurezi ceva chiar cu ochii la porumbei, adică exact în Piaţa Sfatului, poţi alege Come Back, unde vei găsi tot felul de produse de patiserie, gogoşele, prăjiturele şi o ciocolată caldă despre care copiii au avut numai vorbe bune. Şi mai e locul acela cu îngheţată naturală 100%, pe lângă Biserica Neagră. Am fost duşi de mânuţă şi uitasem cum se cheamă, dar am căutat pe internet şi e vorba de gelateria şi ciocolateria L’Angelys, de pe Str. George Bariţiu (continuarea Mureşenilor). Nu trebuie ratată, atât îngheţata, cât şi ciocolata sunt de excepţie, scumpe, dar nu ai ce le reproşa!

Mergi la cuprins

În jurul Braşovului

Ai ce face în Braşov, asta e clar, măcar după cele enumerate până acum. Şi totuşi, dacă tot eşti în zonă, îţi mai dau câteva idei de prin jurul sau în apropierea oraşului.

14. Petrece o zi la Râşnov

O vizită la cetate e frumoasă oricând, am scris mai multe despre asta aici. În plus, la cât de activ e micul Râşnov, organizând destul de des tot felul de evenimente şi festivaluri, ajunge să fie o competiţie serioasă pentru Braşov. În apropierea cetăţii se află şi Peştera Valea Cetăţii, la intrarea căreia era şi trebuie să mai fie o tiroliană. La peşteră se ajunge din drumul spre Poiana Braşov aşa că poţi combina o urcare în Poiană cu o coborâre spre Râşnov sau viceversa.

Cetatea Râsnov
Cetatea Râşnov
Cetatea Rasnov la interior
Cetatea Râşnov la interior
Peştera Valea Cetăţii
Peştera Valea Cetăţii

Pe drumul spre cetate a mai apărut o atracție pentru familii: Dino Parc. Află mai multe detalii aici și, dacă vrei ceva inedit, încearcă turul de noapte.

Dino-Parc-Rasnov-07533

Dino-Parc-Rasnov-07527

Tot în Râşnov am descoperit o superbă fermă, Maggie’s Ranch. Am trecut pe aici doar pentru un prânz şi o ocheadă, atunci când am vorbit la târgul de turism de la Braşov. Şi îmi doresc mult să revin, să stau măcar o noapte sau două în camerele atât de atent decorate cu tot ceea ce îţi poate alimenta şi mai mult dragostea pentru cai, să călăresc, să mă bucur de mâncarea gătită cu mult suflet sau de locul în sine, departe de gălăgie şi aglomeraţie.

Maggie’s Ranch
Maggie’s Ranch

Mergi la cuprins

15. Învaţă mai multe despre soarta urşilor captivi la Zărneşti

Toţi copiii ar trebui să ajungă la Rezervaţia de urşi din Zărneşti, Libearty Bear Sanctuary, pentru a înţelege de ce urşii nu merg pe bicicletă şi ce se întâmplă cu ei când sunt forţaţi să o facă. Va fi o experienţă educativă şi totodată frumoasă. Cât de des poţi avea ocazia să vezi un urs căţărat în copac, fără să fie la zoo şi fără să-ţi fie frică? Am scris mai multe despre vizita noastră la Libearty aici.

Rezervatia de ursi de la Zarnesti.
Văd şi eu LumeaMare de sus!

Mergi la cuprins

16. Explorează bisericile fortificate de la Hărman şi Prejmer

Din Braşov ajungi foarte uşor la cetăţile fortificate de la Hărman sau Prejmer. Amândouă sunt foarte frumoase şi merită cercetate, cea de la Prejmer fiind mai mare, cu mai multe camere şi culoare numai bune de rătăcit prin ele sau de speriat copiii mai sensibili la întuneric (nu forţa nota, lasă-i să decidă singuri dacă se aventurează sau nu). Iar dacă ajungi prin Hărman, te rog eu să-i transmiţi Marcelei  de la The Country Hotel îmbrăţişările mele!

Biserica fortificată de la Hărman
Biserica fortificată de la Hărman

Harman_0279

Brasov_7421
Biserica fortificată de la Prejmer

Brasov_7428

Brasov_7434

Mergi la cuprins

Unde te cazezi în centrul Braşovului?

De data aceasta mi-am dorit mult să stăm în buricul târgului. Să mă trezesc odată cu cei care deschid magazinele şi cafenelele, să alerg de dimineaţă pe străzile pietonale şi în jurul Bisericii Negre, să mă urc în pat aproape direct din Republicii. Şi pentru că nu mi-am permis ceva cu mai mult ştaif, am stat la Hotel Coroana. Un hotel de două stele cu aer de epocă şi condiţii rămase undeva prin anii 8o, totuşi curat şi parţial renovat (baia era nouă, mobilierul şi saltelele de la pat erau obosite rău), cu holuri frumoase şi camere înalte, aşa cum îmi plac mie. Geamurile erau neizolate, auzeam până destul de târziu ceva utilaje şi motoare folosite la restaurant. Am avut totuşi noroc că nu am avut camera spre stradă, ci spre o curte interioară, presupun că zgomotele ar fi fost şi mai şi. Dar preţul a fost mic, micul dejun mai mult decât mulţumitor şi, trecând peste acele mici aspecte care oricum nu ne-au încurcat în a ne simţi bine, l-am recomanda oricui ar vrea să doarmă în centru fără să cheltuiască prea mult. Cât se mai poate, nu ştiu dacă va rămâne întotdeauna un hotel de două stele. Având în vedere localizarea, istoria şi personalităţile care s-au perindat pe acolo, am bănuiala că la un moment dat se va transforma în cu totul altceva. Din acelaşi grup face parte şi vecinul – Hotel Postăvaru, cu o stea şi cu băile pe hol. Eu am stat la un moment dat şi la Aro Palace, în condiţii care nu pun cu nimic la îndoială cele 4 stele.

Înainte de a pleca în Braşov, am mai întrebat în stânga şi în dreapta despre posibilităţile de cazare în centru. Sperând că poate îţi vor fi de folos, iată ce recomandări alternative am primit, dar ţine cont că nu le-am văzut şi nu ştiu mare lucru despre ele:

Adabelle – hotel, pare destul de aproape de centru

Pensiunea Braşovul vechi – în Şchei, dar nu foarte departe de centru

Pensiunea Natural – central

Pensiunea Noemi – central

Rolling Stone – hostel, la 10 minute de centrul vechi

Îţi doresc să te bucuri şi tu de Braşov şi, dacă locuieşti acolo sau mai ai alte idei despre cum poţi să îţi petreci un timp frumos în familie în acest oraş, te rog să nu le ţii pentru tine şi să îmi laşi un comentariu!

Mai multe despre călătoriile cu copii vei găsi în cartea publicată în martie 2018:

Mami, tati, uite cămilele!

Cum să supraviețuiești în călătoriile alături de copii. Sfaturi serioase pentru părinți și povești fantastice pentru copii, însoțite de ilustrațiile naive ale subsemnatei.

Detalii aici.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.