Cazare în Breb, la Pensiunea Mărioara

O cazare în Breb ar trebui să fie pe sufletul acestui sat care pare să zăbovească într-un alt ritm și timp. Breb e așezat într-o vale cu o priveliște superbă către Creasta Cocoșului și se întinde pe o suprafață suficient de mare cât să te poți plimba cu orele, să admiri case tradiționale care privesc pieziș la construcțiile noi și lipsite de suflet, să adulmeci multele horincii și să intri în vorbă cu oamenii muncitori, cu cei care au evadat din orașe sau cu străinii veniți aici pentru totdeauna, în căutarea unui alt mod de viață. Maramureșul istoric e ca o respirație profundă într-o lume în care nu mai știm decât să respirăm sacadat, să facem mai multe lucruri deodată și să cerem de la o zi cât cei de dinaintea noastră cereau de la o săptămână.

Despre ținutul dintre Mara și Cosău voi mai povesti cu altă ocazie, acum vreau doar să îți recomand gazda la care am stat, ca să știi unde să tragi și tu, dacă îți cauți o cazare în Breb sau în Maramureș. E vorba de Pensiunea Mărioara, alcătuită din două case: una nouă și una veche, cu venerabila vârstă de 100 de ani. Orice variantă e bună pentru că atât casa modernă, cât și cea tradițională oferă aproape aceleași condiții, cu mobilier simplu și de bun gust, din lemn, cu decorațiuni tradiționale, curățenie și confort fără reproș. Dacă ajungi pe vreme bună, poți să te bucuri de terasă, de grădină sau de locul de joacă pentru copii. Pensiunea este certificată de către Asociația de Ecoturism din România, iar dacă vrei să afli ce înseamnă asta și de ce e bine să alegi o cazare eco poți citi aici.

Cazare în Breb, în casă tradițională, la Pensiunea Mărioara

Dacă nu ai cum să ajungi până în sat, se poate aranja un transfer. Dacă vii cu mașina, ai suficient loc de parcare și îți recomand să o uiți acolo, să închiriezi o bicicletă (sunt 10 disponibile) sau să pornești la pas prin sat și poate chiar până pe Creasta Cocoșului, există un traseu care pleacă direct din Breb. Alte activități sunt posibile, poți găsi aici mai multe detalii sau idei.

Printre toate, poate că cel mai mult te vei bucura de prezența veselă și caldă a Mărioarei, gazda și sufletul casei. Bucatele care ies din mâna ei sunt de vis și nu pot să spun cât de prost m-am simțit când, ghiftuită fiind la o masă pe care o avusesem cu doar câteva ore înainte, abia dacă m-am putut atinge de mâncarea proaspăt gătită. Nu știu de ce, dar m-am simțit de parcă aș fi supărat-o pe mama, chiar dacă Mărioara s-a arătat înțelegătoare și nu m-a pus la colț.

Ca multe alte gazde bune din Maramureș, Mărioara are pregătite ținute tradiționale pentru turiști, dacă vrei o fotografie cu tine așa cum ar fi fost dacă te-ai fi născut în altă epocă, în alt loc și într-o viață la care s-ar putea să tânjești, după ce vei sta puțin prin Breb. Eu mă îmbrăcasem deja prin altă parte, așa că am preferat să o rog pe Mărioara să-și pună straiele tradiționale și să-mi pozeze. Chiar dacă are o fată mare care s-a întâmplat să fie acasă și să o ajute la treabă, chipul Mărioarei mi s-a părut tânăr și reprezentativ pentru Maramureș.

Mărioara, gazda de la Pensiunea Mărioara din Breb

Pentru că am fost atât de plăcut impresionată de buna găzduire, am vrut să aflu cum a început totul și cum s-a ajuns la turism în casa lor. Mărioara mi-a răspuns cu multă înțelepciune:

„Am început această muncă cu omul de mai bine de 20 de ani, atunci când nimeni nu ştia ce înseamnă să faci turism. La început am amenajat câteva camere de care dispuneam la momentul respectiv, au fost şi oaspeţi care doreau să doarmă chiar şi în şură, pe fân, fiind mulţumiţi de această posibilitate pe care nu o mai încercaseră până atunci. După câţiva ani am înţeles că din munca aceasta putem să trăim și am cumpărat căsuţa din lemn veche de peste 100 de ani. Am cumpărat-o cu bani puţini la vremea aceea pentru că nimeni nu ştia valoarea ei şi nimeni nu credea în ideea noastră de a o recondiţiona şi a o amenaja în scop turistic. Zis şi făcut, am demontat-o pas cu pas şi am adus o în grădina noastră unde am refăcut-o aşa cum este şi acum. Am mobilat totul tradiţional şi autentic şi am folosit lucruri făcute de mâna mea când eram tânără. Cu muncă şi răbdare am ajuns să ne treacă pragul mii de turişti, să ne felicite pentru munca depusă şi să ne mulţumească înzecit pentru găzduire. Suntem bucuroşi că am pornit pe acest drum şi că ne-am dat seama care sunt adevăratele valori ale satului tradiţional maramureşean.
Ne mândrim cu originea noastră şi suntem fericiţi că putem să arătăm turiştilor frumuseţea satului autentic.”

M-am bucurat să găsesc o astfel de determinare și mândrie, în Breb. Sper să o cunoști și tu pe Mărioara în preumblările tale prin țară și, dacă ajungi pe acolo, transmite-i o îmbrățișare și din partea mea.

Booking.com

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.