Vita de vie pe Valea Moselei

Valea Moselei (1) – Natură şi arhitectură

Valea Moselei (1) – Natură şi arhitectură

Când intri pe Valea Moselei*, dinspre Koblenz, te întâmpină soarele ce răsfață terasele de viță de vie cățărate pe colinele vălurite; clima este blândă, solurile bogate în șisturi păstrează căldura pe timpul nopții, verdele se urcă până la stânci și le îmbrățișează; niciun petec de deal nu este al nimănui, via în diferite stadii, de la bebe la străbunică, pleacă de la șosea și pare a nu se mai opri în ascensiunea ei. Un cadran solar de pe o stâncă nu te lasă să uiți că, deși ai vrea, câteodată, timpul nu stă în loc.

Mosela limpede, lătuță, leneșă, își desfășoară meandrele pe parcursul a aproape 500 de km și nu se plictisește deloc căci tot felul de ambarcațiuni, de la feriboturi plecate din porturi până la bărci micuțe, trec la deal și la vale. Se practică orice fel de sport, schiul nautic, pânzele și vâslitul, admirate de pe înverzitele și înfloritele promenade riverane, cu bănci aliniate sub copacii bătrâni. La Sf. Aldegund apa este colectată de un baraj. Căderea de apă din Saarburg, sursă de energie în Evul Mediu, a pus în funcțiune cândva mori de apă. La Bad Wildstein sunt ape termale.

Mosela
Mosela
Sat pe malul Moselei
Sat pe malul Moselei

Deși sunt destule poduri (Konz, Bernkastel-Kues, Cochem, Trier, Koblenz etc.) bacurile încă leagă sate și orașe de pământurile lor (Klotten), câteodată inundate în ciuda barajelor existente. Podurile (Krov) unesc și orașele numite „duble” (Bernkastel-Kues, Cochem-Cond, Treis-Karden, Brodenbach-Ehren-Bourg, Kobern-Gondorf, Neumagen-Drohn, Zeltingen-Rachting, Bulllay-Alf, Traben-Trarbach, Ediger-Eller).

Cochem Promenada Moselei
Cochem Promenada Moselei

Pe malurile apei sau, ale afluenților ei, se succed sate și orașe, vestigii ale trecutului celtic, roman, franc, fortărețe sau ruinele lor. Toate au trecut prin războaie, foc și declin; deși valea a fost ocupată de francezi (care aruncau în aer ce era mai mare și mai mândru), un beneficiu al Revoluției Franceze a fost faptul că unii viticultori (din Polsterdorf și Zeltingen Rachting) au luat proprietăți nobiliare, bisericești, mânăstirești. Așa că, odată redeveniți liberi, au muncit, au prosperat și s-au luat la întrecere în construirea frumoaselor case cu colombaje (secolele XVI – XVIII) sau din piatră maronie, specifică zonei, zidită cu mortar bej. Cele mai vechi și bogat ornamentate sunt colombajele din Fenkel. Nici ansamblurile  din Leiwen, Wehlem, Zeltingen Rachting, Urzig, Enkirch, Briedel, Alf, Belstein, Bernkastel-Kues, Burgen, nu sunt mai prejos.  În coloritul lemnului, pe locul întâi, ar fi culoarea roșu sângeriu („sânge de bou moselan”), urmată de gri deschis și negru, după moda renană (Winnigen). La Briedel, pe lângă casele cu colombaje restaurate cu grijă, înghesuite unele în altele, scările și pasajele înguste și curțile interioare, amintesc de satele meridionale.

Cochem
Cochem
Bernkastel Kues
Bernkastel Kues
Bernkastel Kues
Bernkastel Kues
Bernkastel Kues
Bernkastel Kues

Două orașe nu au arhitectura germană tradițională: Trauben-Trarbach și Zell. În primul, domină imobile Art Nouveau (primăria, Cazinoul, Vila Sonora etc.), o poartă interesantă îmbină arhitectura specifică Evului Mediu cu art nouveau. Datorită înfloritorului său comerț cu vin, orașul a fost atât de bogat încât și-a permis instalarea iluminaței electrice stradale, prima din Germania.  În Kues, există o instuție fondată acum 500 de ani de Nikolaus Krebs, preot și diplomat,care a făcut dintr-un azil de bătrâni autofinanțat prin domeniul său viticol, cea mai importantă bibliotecă științifică a timpului său, păstrată până astăzi, când este sediul societății Cusanus.

În Beilstein eveii și-au cumpărat dreptul de a locui aici și au adus prosperitate orașului: au construit o sinagogă și o școală evreiască.

Case de piatră, palate ale unor personalități, primării impozante,  piețe colorate, cu o arhitectură deosebită, fântâni și statui, dau originalitate fiecărei localități. Sunt captivante piețele orașelor mici. La Trier însă, Hauptmarkt cu fântâna Sfântului Petru, Crucea de pe coloana romană, casele diferit ornamentate alături de colombaje, impresionează prin eleganța lor.

Trier
Trier
Trier Hauptmarkt
Trier Hauptmarkt
Bernkastel Kues
Bernkastel Kues

Note

*Râu european cu lungimea de 555 km, trece prin Franța, Luxemburg, Germania și se varsă în Rin, la Koblenz.

Citeşte şi:

Arhitectură religioasă, vestigii, ruine şi fortăreţe pe Valea Moselei

Muzee şi castele pe Valea Moselei

Vinul de pe Valea Moselei

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.