3. Închiriem apartamente sau căsuţe deţinute de localnici
Am renunţat la ideea că nu contează unde punem capul seara, după o zi de alergat şi bifat obiective. O vacanță nu înseamnă doar maraton, ci și odihnă. Iar călătoria în familie ne-a învăţat că e nevoie de un timp petrecut “acasă”, timp în care să gătim, să ne jucăm, să spălăm rufe, uneori să lucrăm (printre altele asta înseamnă să fii blogger, lucrezi când vrei și de oriunde, dar lucrezi aproape mereu). În plus, știm că așa ajutăm familii locale, nu lanțuri hoteliere care nu oferă mai nimic locurilor pe care le exploatează, e modul nostru de a încerca să călătorim responsabil.
Cât despre propriul avantaj, ne place să avem o bucătărie, oricât de mică, utilată măcar cu strictul necesar și un loc în care să putem lua masa. Să mâncăm ce vrem noi la micul dejun, la orice oră ne-am trezi. Să petrecem o seară gătind și făcând planuri pentru a doua zi. Apreciem când gazda ne întâmpină cu ceva din partea casei, lucru care ne ajută să ne simțim bine primiți. Nu se întâmplă mereu, dar se întâmplă. La Lisabona am găsit pe masă o sticlă cu vin. În Valparaiso, pentru că era Crăciun, gazda ne-a lăsat în cameră un fel de cozonac tradițional. Sunt persoane care te așteaptă personal și îți dau o grămadă de sfaturi, alții care trimit doar un delegat sau lasă cheia undeva și nu apuci să îi vezi niciodată. Sunt oameni care țin la detalii, alții care vor doar profit. Sunt convinsă că nu e mare lucru să te asiguri că oaspeții găsesc puțină sare, câteva pliculețe de ceai sau alte nimicuri care ajută, până apuci să te aprovizionezi. Pentru că nu uita, ne place să stăm mai mult într-un loc, am povestit despre asta în articolul anterior. Iar despre cum ne aprovizionăm, vom povesti în articolul următor.
Revenind la apartamentele închiriate, am fost întrebați deseori dacă avem curaj, dacă plătim avans, ce fel de website-uri folosim pentru rezervare, dacă e sigur. Trebuie să știi că pentru noi nu a fost niciodată un stres și ne-am asumat relaxați riscul. Cel mai avantajos e de la trei persoane în sus, iar dacă mai ai și o altă familie cu care poți călători și împărți o vilă, e perfect! De cele mai multe ori cazarea ne-a întrecut cu mult așteptările. Au fost și locuri pe care le-am găsit mai prăfuite, sau curate cât să mulțumească ochii soacrei, dar am preferat să vedem avantajele, nu defectele. O singură dată a trebuit să așteptăm după proprietar mai bine de două ore, în Santiago de Chile, dar în cele din urmă s-a rezolvat, iar priveliștea pe care am avut-o de la geamul cât un perete al acelui apartament, în care am stat doar o noapte, îmi va rămâne mereu în minte.
Criteriile după care căutăm astfel de locuri sunt personale. Prețul este foarte important, dar și felul în care este utilat un apartament (de obicei sunt scrise toate detaliile, dacă nu sunt menționate mai căutăm), priveliștea pe care o oferă, locul în care este amplasat, față de centru sau față de mijloacele de transport în comun. În orașe preferăm străzi și cartiere liniștite, ferite cumva de turismul de masă. Cu o mică documentare prealabilă, este destul de ușor să aflăm care sunt acestea. Noi le-am găsit, chiar și în Barcelona, Lisabona sau în Veneția, în plin carnaval. Nu ne-am limitat doar la apartamente în clădiri sau vile, am ales uneori căsuțe în campinguri (vezi Saumur), unde prețul nu e niciodată mic, dar te poți simți foarte bine. Asta când nu alegem să stăm chiar cu cortul, ne place la fel de mult și așa.
Privind în urmă, am stat în multe locuri frumoase și accesibile din punct de vedere preț, în timp ce scriu îmi dau seama că va trebui să mai completez secțiunea cu locuri de cazare de pe blog.
În general, pentru închirierea unui apartament, se cere măcar avans. Dar nu este o regulă. Și noi preferăm să nu plătim înainte, uneori mai negociem asupra acestui aspect cu proprietarii, acolo unde se poate. Dacă nu merge, nu merge, rămâne să plătim.
Sunt mai multe website-uri pe care se pot căuta astfel de apartamente. Nu le-am încercat chiar pe toate, dar le menționăm pentru că am fost frecvent întrebați:
Airbnb
Clickstay (fostul Villa Renters)
Sunt convinsă că mai sunt și altele, primim cu bucurie completări și recomandări.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!