Lisabona pentru copii

Lisabona este al doilea oraş pe care îl introducem în proiectul nostru, Destinaţiile copiilor, după Veneţia.  Vei afla în acest articol de ce Lisabona este un oraş încântător pentru o familie, care sunt locurile pe care merită să le descoperi sau redescoperi cu ochi de copil, care sunt cele mai frumoase experienţe şi alte câteva idei pe care poţi să le aplici oriunde te-ai hotărî să mergi alături de copilul tău. Şi dacă eu ne te voi putea convinge sper ca imaginile video cu LumeaMică să fie suficient de grăitoare.

CEL PUŢIN 10 MOTIVE PENTRU A VIZITA LISABONA ALĂTURI DE UN COPIL

1. Pasteis de Belem şi tot cartierul Belem

Belem este o altă Lisabona în Lisabona. Aerisit, cu câteva piese de arhitectură manuelină care pot lăsa fără grai orice suflet, de orice vârstă – Mânăstirea Jerónimos sau Turnul din Belem, cu un Monument al Descoperitorilor pe care se poate învăţa istorie folosind degetul arătător şi un mozaic alăturat pe care poţi păşi ad literam prin geografie, urmărind continentele şi rutele descoperirilor portugheze. Mai există o grădină tropicală în care visez să ajung poate la a patra încercare (pentru că în primele 3 vizite n-a mai încăput în program) sau un muzeu maritim sau un muzeu al trăsurilor ce merită cu siguranţă luate în calcul. Pentru Belem ai nevoie de o zi întreagă cel puţin şi, dat fiind că faci ceva ca să ajungi până acolo cu tramvaiul sau cu trenul, e preferabil să începi de dimineaţa.

Nu poţi ajunge în Belem fără să guşti minunatele Pasteis de Belem de la patiseria fondată în 1837, patiserie care a păstrat reţeta secretă până în zilele noastre. Pasteis de Nata este un dulce tipic portughez nu atât de secret (ai reţeta noastră aici), dar în jurul patiseriei din Belem s-au construit cu abilitate o poveste frumoasă şi o strategie de marketing excelentă, cu mulţi clienţi care aşteaptă cuminţi la coadă. Produsele calde şi fragede care vor ajunge la tine pe masă nu te vor dezamăgi, de asta sunt sigură. Nu te opri doar la coada la care stă lumea să cumpere la pachet, merită să intri, să te aşezi la o masă şi să admiri panourile cu azulejos din interior şi lumea veselă de pe tot mapamondul, din jur.

Lisabona - Belem 04

2. O plimbare cu tramvaiul 28 și o pauză relaxantă în Piața Martim Moniz

Despre asta nici nu are sens să îţi povestesc acum, toată lumea te va trimite la o plimbare cu legendarul tramvai. Pot doar să îţi spun că merită să combini tramvaiul cu o rătăceală pe străzile înguste din Alfama, preferabil la vale dacă ai un copil anti-sportiv. Vei găsi chestii faine pe drum şi cine ştie, poate vei coborî din întâmplare, într-o zi cu soare, în colorata Piaţă Martim Moniz, unde lumea doarme la soare pe şezlonguri, muzica cântă, copilul se ia la întrecere cu fântânile arteziene şi tu te răsfeţi cu ceva răcoritor.

3. Oceanario de Lisboa

Marele merit al Oceanariului este că ai mereu senzaţia că eşti nu în afara, ci în interiorul minunatei lumi subacvatice. Broaşte ţestoase imense îţi trec pe sub picioare sau pe deasupra capului, aproape că poţi mângâia rechinii şi pisicile de mare, spectacolul cromatic e ireal de frumos, nu lipseşte educaţia în ceea ce priveşte reciclarea şi grija faţă de natură, iar vidrele sunt, de departe, cea mai delicioasă descoperire. O spun şi cei mari şi cei mici şi toţi cei care au ajuns acolo, în cor. O să vezi şi singur de ce, în secvenţele video.

4. Lisboa Story Centre

Lisboa Story Centre este un fel de carte deschisă în paginile căreia citeşti elementele definitorii pentru Lisabona, pornind de la istorie până la comerţ sau la efectele marelui cutremur. O incursiune prin mai multe camere tematice, cu ecrane, filme şi elemente interactive moderne, alături de scene de epocă având un aspect foarte real, expoziţia este pe gustul copiilor care pot înţelege puţină engleză măcar. Nu-l recomand copiilor preşcolari, filmul reconstituire al cumplitului cutremur din 1755 e destul de… cutremurător şi explicit. După aceea am avut momente în care Petra s-a speriat de orice mişcare, întrebându-mă: „mami, nu e cutremur, nu e aşa?”.

5. O plimbare cu telecabina deschisă deasupra parcului Zoo

La Zoo am ajuns într-o zi cu ploaie măruntă şi poate că aceasta a contribuit la o impresie mai puţin pozitivă. Grădina este foarte frumos amenajată pentru vizitatori sau anumite specii, dar anumite cuşti mi-au părut a avea mare nevoie de îmbunătăţiri. Interesantă şi inedită este plimbarea aeriană pe deasupra întregului parc, iar la asta se mai adaugă diverse momente şi atracţii cum ar fi show-uri de dresaj cu păsări, delfini sau lei de mare, hrănirea animalelor şamd.

6. Lisabona de sus – miradouros

Majoritatea copiilor sunt încântaţi să urce cu diverse forme de lifturi, funiculare, trenuleţe, etc. La Lisabona ai parte de toate, din fericire. Cu tramvaiul 28 ajungi la punctele de belvedere din Alfama, ca să nu mai spun că e mijlocul de promenadă perfect într-o zi ploioasă (fiind destul de aglomerat nu vezi mare lucru afară, dar măcar te distrezi pe curbele şi străzile înguste, când te zdruncină sau când vezi pietonii lipindu-se de pereţi). Cu funicularul Gloria sau liftul Santa Justa ajungi în Bairo Alto, la alte două puncte de belvedere impresionante. În Alfama merită urcat dimineaţa, în Bairo Alto după-amiaza, asta dacă nu îţi plac fotografiile contre jour. Şi încă un mic şi important sfat, ai grijă să ai la tine un card de metrou valabil, ca să nu plăteşti o avere pe o călătorie extrem de scurtă, până în Bairo Alto. Şi uite aşa, cel mic se bucură de drum, iar tu de privelişte.

Lisabona - miradouros 03

Lisabona - miradouros 02

Lisabona - miradouros 01

7. O zi la Kidzania

Avertisment: Kidzania este o experienţă care poate crea dependenţă pentru copil! În oraşul copiilor aceştia pot să îşi aleagă locul de muncă preferat, pot lucra şi câştiga bani, pot să-şi deschidă cont în bancă şi să aibă propriul card, pot să dea examen pentru carnet de conducere şi să participe la curse, pot să fie adulţii care îşi doresc atât de mult să fie. Este, cred, cel mai frumos loc pentru copii pe care l-am văzut vreodată. Se află în afara Lisabonei, în cadrul Mall-ului Dolce Vita, la care poţi ajunge cu metroul și autobuzul, în maxim o oră. Şi să nu-ţi imaginezi că mai puţin de o zi ajunge, mai ales în timpul săptămânii, când se închide la 15:00.

8. O lume minunată la Sintra

La Sintra vei ajunge iarăşi foarte uşor luând trenul din Lisabona. Multă lume se duce până acolo doar pentru o zi, însă este prea puţin şi vei regreta. Noi am stat două nopţi şi parcă am fi vrut să oprim timpul în loc. Ai aici Muzeul Jucăriilor, un muzeu nu foarte atractiv şi deloc interactiv, având însă o colecţie uluitoare de soldăţei, maşinuţe şi alte jucării din epoci diverse. Palatul Pena despre care am mai scris şi noi aici şi vom mai scrie, este şi el rupt dintr-o poveste adevărată. Iar la Quinta da Regaleira vei găsi unul dintre cele mai fascinante parcuri în care ai fost, un loc pentru aventură şi imaginaţie, un loc al simbolurilor şi al explorărilor prin turnuri, grote şi fântâni. Dacă ar trebui să alegi ceva din tot ce ţi-am spus, alege Quinta de Regaleira.

Sintra -Pena Palace 03

 

Iar dacă faci ca noi şi stai mai multe zile, dă o fugă şi până la capătul lumii: Cabo da Roca.

Sintra - Cabo da Roca 07

9. O tură călare la Coudelaria Henrique Abecasis, Azambuja

Nu mi-am propus să creez un top, aşa că expediţia călare printre coline verzi, păduri şi vii este pe locul 9, dar sunt sigură că ne-a rămas la toţi pe un loc fruntaş, în suflet. La Azambuja se poate ajunge foarte repede cu trenul, e la doar 50 de kilometri de Lisabona, spre nord. Câteva ore pot costa 50 de euro de persoană, fără masă, iar o zi întreagă 100 de euro, în care se include şi o experienţă culinară sau o degustare, în funcţie de dorinţele grupului. La Coudelaria Henrique Abecasis poţi să admiri caii portughezi (lusitano), proprietarul având o herghelie de peste 100 de exemplare.

10 Un spectacol Cinque de Soleil, dacă ai noroc.

Am avut şansa să prindem acest spectacol în Lisabona. Nu am avut inspiraţia să îl văd pe Michael Jackson în concert, atunci când trăia şi a venit în România. Eram cumva în perioada în care nu-l mai admiram, acum însă regret naivitatea pe care am avut-o. Michael Jackson The Imortal World Tour m-a emoţionat şi mi s-a părut un omagiu frumos adus atât cântăreţului, cât şi pământului şi vieţii, aşa că îți recomand să-l vezi dacă ai ocazia. Şi să urmărești, atunci când planifici vacanţa într-o anumită capitală sau oraş mare, şi spectacolele care au loc în perioada respectivă. S-ar putea să ai norocul unor experienţe unice, dincolo de clasicele obiective de vizitat pentru care oricum nu îți vor ajunge niciodată zilele.

CUM SĂ TE PREGĂTEŞTI PENTRU VIZITA LA LISABONA ÎN FAMILIE

Am mai spus asta şi o să repet: planifică-ţi călătoria împreună cu copilul. Cere-i şi ascultă-i părerea, arată-i fotografii sau implică-l în căutarea atracţiilor principale. Nu-ţi face foarte multe griji, nu va dori să stabilească el tot traseul pentru că orice copil se plictiseşte repede, aşa că vei avea suficientă libertate să împarţi zilele şi după propriul tău gust. Dar e important să simtă că a luat şi el ceva decizii, pentru a nu se simţi a cincea roată la căruţă. Cu siguranţă că vor fi locuri care te interesează doar pe tine, iar dacă are vârsta potrivită pentru a negocia cu el, din timp, vei vedea că va fi înţelegător şi îţi va „tolera” dorinţele. Noi ne-am dorit mult să mergem la degustare de vin, undeva în zona rurală din jurul Lisabonei şi, dacă în alte circumstanţe o astfel de idee ar fi iritat-o, pentru că am discutat din vreme şi am căzut de acord asupra programului, s-a supus fără comentarii şi a aşteptat să terminăm mai cuminte ca de obicei.

Pentru că eu am mai fost la Lisabona singură, înainte, am apucat să aduc o cărticică ce mi-a plăcut foarte mult, „The Secrets of Belem. Guide to the Jeronimos, The Tower, The Neighborhood”. Cumpărată chiar de la Mânăstirea Jeronimos, cartea este făcută special pentru copii, cu ilustraţii, anecdote, curiozităţi, jocuri, detalii haios prezentate din istorie, un mod plăcut de a petrece serile înainte de plecare şi de a trezi apetitul pentru o vizită în Belem. Astfel de cărţi sau ghiduri pentru cei mici se găsesc din ce în ce mai uşor, în multe muzee din lume.

Nu-ţi propune mai mult de două obiective pe zi. Deşi metroul, trenurile, tramvaiele, merg minunat în Lisabona, oraşul este mare şi, dacă nu ai grijă să te concentrezi cumva pe aceeaşi zonă, vei sfârşi petrecând foarte mult timp pe drum.

Vom reveni cu un articol dedicat transportului în Lisabona, dar trebuie doar să te atenţionăm asupra faptului că, dacă nu cercetezi cu atenţie, vei plăti bilet întreg pentru copil. Dar nu este cazul, automatele de bilete au prin meniu la alte opțiuni și varianta de jumătate de preț.

ÎN LOC DE ÎNCHEIERE

Aşa cum ţi-am arătat şi la Poveşti din LumeaMare despre Portugalia, am descoperit Lisabona acum 6 ani, fiind la acel moment doar în trecere către Algarve. Poţi face şi tu asta, dacă e vară şi vrei să te bucuri de plajele minunate din această zonă spectaculoasă, dar te sfătuiesc totuşi să nu neglijezi Lisabona şi să îi acorzi suficient timp cât să îţi arate cât de potrivită este pentru o minunată experienţă în familie. Rândurile de mai sus cred că te-au convins.

Acum 6 ani LumeaMică ne-a „bucurat” cu un vărsat de vânt cu puţin înainte de plecare. Am primit indicaţii de la medic conform cărora pielea afectată nu trebuia expusa la soare, chiar dacă boala trecuse. Dar asta nu ne-a împiedicat să ne luăm toate măsurile necesare, cort de plajă, bluziţe subţiri cu mânecă lungă, umbrele şi un întreg arsenal de jucării pe care le căram conştiincioşi după noi în fiecare zi. Cu toate acestea, a fost una dintre cele mai frumoase vacanţe de care ne amintim, ca şi cea mai recentă, de la Lisabona.

Şi sper că nici pe tine nu te opreşte nimic din a călători şi a te bucura de timpul liber pe care îl ai alături de copil. Ce timp poate fi mai preţios decât cel petrecut într-o vacanţă, atunci când nu ai grijile casei, ale muncii sau ale facturilor neplătite după tine?

Mă opresc aici, deocamdată, am scris deja prea mult. Voi continua în iunie, cu un jurnal detaliat al vacanţei noastre la Lisabona. Dar până atunci, dacă ai întrebări le ascult cu plăcere şi fac tot posibilul să îţi răspund. Ce alte detalii te-ar mai interesa în articolele ce vor fi cuprinse în acest proiect, ce ai vrea să afli mai mult despre destinaţiile copiilor?

Mai multe despre călătoriile cu copii vei găsi în cartea publicată în martie 2018:

Mami, tati, uite cămilele!

Cum să supraviețuiești în călătoriile alături de copii. Sfaturi serioase pentru părinți și povești fantastice pentru copii, însoțite de ilustrațiile naive ale subsemnatei.

Detalii aici.

Vizita la Lisabona a fost susţinută de TAP Portugal România şi Biroul de turism al Lisabonei şi  face parte din proiectul Destinaţile copiilor
Fotografiile au fost făcute cu un NEX-6 de la Sony Romania.
Ca de obicei, opiniile, “condeiul”, talentul foto şi copilul ne aparţin :). 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care a călătorit cât de mult a putut împreună, practicând un turism responsabil. Roxana este pasionată de artă și desen, Alex de fotografie și gastronomie. Petra, pe care o vei regăsi mai mult copil între paginile acestui blog, a devenit între timp adult și a pornit pe propriile căi în viață.