Ce vrăji am mai făcut pentru copilul nostru călător

4 ingrediente magice care te pot ajuta să te bucuri mai mult de o vacanță alături de copii

Deşi par uneori încremeniţi în propriile ritualuri, ataşaţi până la dependenţă de anumite jucării sau obiecte, dispuşi să alerge ore în şir în jurul unui tobogan, dar incapabili să parcurgă un kilometru pe jos, copiii sunt cei care pot aduce magia în viaţa noastră, cei care dispun de o baghetă invizibilă prin care ne învaţă, în ritmul şi limba lor, să lăsăm şi noi povestea şi fantasticul să ne înfrumuseţeze experienţa unei călătorii. Chiar dacă ni s-a transmis de secole certitudinea că adulţii sunt responsabili şi serioşi, iar cei mici „se prostesc”, datoria noastră nu este să îi facem mari năruindu-le lumea magică pe care ei o văd, ci să ne scuturăm noi înşine de prejudecăţi, să ne lăsăm libere propriile instincte, să deraiem de la şinele rigide ale maturităţii şi să intrăm în joc. Studiile demonstrează că atunci când încetăm să ne jucăm, încetăm să învăţăm. Nu doar copiii învaţă prin joc, aşadar, ci şi noi, dacă înţelegem şi acceptăm acest lucru. Călătorind cu un copil învăţăm să revenim la bucuriile mici şi simple, învăţăm că nu este important să bifăm destinaţii ci să găsim locuri care rezonează cu nevoile şi preferinţele noastre, ale întregii familii, acordând egală importanţă atracţiilor pentru copii ,ca şi celor urmărite de noi, folosindu-ne de creativitate pentru a le trezi interesul faţă de ceea ce ne dorim noi să vedem, să vizităm. Avem şi noi o baghetă magică, doar că am uitat pe unde am pus-o. Hai să o căutăm împreună şi să găsim câteva locuri şi activităţi care ne pot ajuta în planificarea unei călătorii minunate cu cei mici!

1. Lumea prinţeselor şi a cavalerilor

În foarte multe locuri de pe glob poţi intra în lumea regală sau medievală făcând doar un pas. Cetăţi, muzee, spectacole cu astfel de teme găseşti pe alese.

Chambord_0221

Pe Valea Loarei, în Franţa, foarte multe castele au tururi interactive, concepute  special pentru copii. Aceştia primesc, la intrare, un formular după care trebuie să caute indicii, să răspundă la întrebări, să cerceteze cu atenţie pentru a primi, la final, un premiu. O idee minunată pentru ca cei mici să iasă de acolo ştiind ceva mai multe, fără să se plictisească.

La renumitul palat Schönbrunn de la Viena există un muzeu dedicat copiilor, un loc în care ei pot face o incursiune în modul de viaţă al prinţişorilor şi prinţeselor şi mai mult de atât, se pot costuma, pot participa la ateliere şi alte activităţi interactive. Ca să nu spun că în imediata apropiere a castelului se află Teatrul de Marionete, un labirint natural, un loc de joacă sau Grădina Zoologică, atracţii pe le-am considerat chiar mai importante decât palatul în sine. Iar ca o încununare a vieţii princiare, într-un oraş care inspiră şi expiră la toate colţurile o atmosferă imperială, ar putea fi o plimbare cu caleaşca. Poate că ţie ţi se va părea scump sau fals, poate că nu te-ai gândit niciodată să îl laşi pe cel mic să se costumeze şi să transformi momentul în ceva memorabil, aminteşte-ți totuşi că, pentru copil, plimbarea aceea va fi cu adevărat o incursiune în fantezie şi istorie, un mod de a experimenta povestea pe viu.

Terecând de dulcegăriile şi luxul vieţii de la curte (aşa cum se vede în prezent, noi ştim că nu era chiar aşa cum pare dar de ce să năruim iluzia?), ajungem la viaţa agitată şi aspră a cavalerilor, a legiunilor romane, a luptelor de gladiatori şi aşa mai departe. Am găsit spectacole, festivaluri medievale sau antice, în multe locuri, în Europa şi nu numai. La Eger, în Ungaria, cetatea care în 1552 a rezistat în faţa trupelor turceşti, cu doar o mână de oameni, am asistat, pe un frig de auzeai cum crapă pietrele, la un spectacol cu costume, arme şi lupte din diverse epoci. Iar la Jerash, în Iordania, am fost la un spectacol cu gladiatori şi care romane. Din nou, ocazii excepţionale pentru a învăţa despre ciocnirea dintre culturi şi istoria nu tocmai uşor de înţeles a omenirii.

Eger_2381

2. Lumea poveştilor

Poveştile pregătesc următoarele călătorii în familie. În majoritatea cazurilor nici nu este nevoie să inventezi tu poveşti, ci să le citeşti pe cele clasice, împreună cu cel mic. Pentru că în partea cealaltă a taberei, oameni cu imaginaţie şi spirit de iniţiativă ştiu cum să atragă familiile cu copii călători oferindu-le pe tavă şi la dimensiune reală ceea ce ei cu gândul au gândit şi cu mintea au imaginat.

Disneyland este o ilustrare vie a tuturor poveştilor copilăriei. Harry Potter îşi are şi el propriul parc tematic. Jocurile Lego au prins alte dimensiuni în parcurile de distracţie Legoland.

Disney_0218

Iar poveştile merg mai departe, dincolo de porţile parcurilor de distracţii. Un exemplu este Chateau d’Useé, castelul unde am găsit-o pe frumoasa din pădurea adormită, pe Valea Loarei. Dincolo de vizita clasică a încăperilor, am ales turul special în care ne-am bucurat de personaje, de fiecare scenă din poveste, toate foarte frumos şi ingenios prezentate, într-un cadru mai mult decât perfect, un castel adevărat.

Usse_0075

3. Aventura

Copilăria nu se limitează doar la poveşti. Imaginaţia copiilor nu are nevoie decât de un mic imbold pentru a-i transforma în acei eroi neînfricaţi şi aventurieri de poveste. Undeva în Austria, la Angertal, în apropiere de Bad Hofgastein, un proprietar isteţ de pensiune a folosit terenul pe care îl avea pentru a amenaja un perimetru pentru tir cu arcul. Ţi se dau arcurile, săgeţile, protecţiile, carneţelele de punctaj şi regulile de joc, traseul pe care trebuie să-l respecţi cu stricteţe pentru a evita accidentările şi apoi porneşti în căutarea caprei, lupului, ursului, crocodilului, animale realizate din cauciuc la dimensiuni naturale, plasate strategic printre copaci sau la marginea râului. Am fost umilită, la puncte şi îndemânare, bineînţeles, stârnind hohotele de râs ale copilului. Cum, nu ştii că tu nu vei câştiga niciodată? Contează mai mult victoria ta decât acel râs cristalin?

Austria_Arc

Am pus apoi pe listă parcurile de aventură, cu trasee care se înalţă curajos şi în deplină siguranţă, la mulţi metri deasupra pământului, printre copaci. Există unul la Braşov, noi am încercat experienţa şi în Italia, în Dolomiţi. Tarzan a pălit în faţa curajului copilului meu, care s-a bucurat de o porţie de aer curat şi de mişcare, de tot ceea ce poate că noi făceam în copilărie fără nicio centură de siguranţă. Norocul meu, ca părinte, e că astăzi există astfel de locuri, unde copiii pot face nebunii fără să se teamă de privirea noastră acuzatoare sau de pedeapsă.

Chiar şi o plimbare cu cămila sau pe măgăruş, pe dune sau pe cărări abrupte, un zbor cu balonul deasupra deşertului, au fost experienţe şi aventuri memorabile pentru copil, nu i le refuza nici tu dacă bugetul îţi permite. Ceea ce nouă ne poate părea o cheltuială inutilă, pentru el va fi o investiţie într-o amintire frumoasă. S-ar putea să ţină minte mai degrabă plimbarea decât ceea ce a văzut în jur, dar mai contează asta atât timp cât i-ai oferit bucurie şi şansa de a se imagina cel mai tare explorator?

4. Joc şi surpriză

Dacă joacă nu e, nimic nu e. Oraşele cele mai mari au înţeles asta şi au creat muzee interactive pentru copii. Muzeele nu mai sunt o înşiruire de exponate, ci modalităţi practice de a experimenta fizica, anatomia, biologia, energia, felul în care folosim sau irosim resursele mediului înconjurător, toate informaţiile fiind îmbrăcate într-o formă ludică. De la Paris la Amman, am identificat astfel de muzee ale copiilor, centre active de educaţie bazată pe joc. Cité des Sciences în Paris, Technisches Museum în Viena, Haus der Natur în Salzburg, Explora Il Museo dei Bambini din Roma, Muzeul Copiilor din Amman, toate pleacă de la acelaşi principiu şi sunt doar câteva exemple.

Mai mult de atât, copiii sunt implicaţi şi abordaţi în muzeele adresate adulţilor, cum ar fi muzeele dedicate vinului din Italia sau Franţa. Am găsit în unele dintre acestea aceeaşi abordare jucăuşă, având ca scop transformarea vizitei într-o experienţă unică. Am găsit în librăria acestora cărţi dedicate copiilor, despre vin. Poate că te întrebi de ce ai vrea ca cel mic să afle mai multe despre un subiect care nu-l priveşte? Dar în ce constă educaţia, dacă nu în a oferi încă de acum copiilor informaţii corecte privind pericolele la care s-ar putea expune mai târziu, din neştiinţă?

O dovadă că jocul nu este doar privilegiul copiilor găsim şi la Hellbrunn, fosta reşedinţă de vară a arhiepiscopului Marcus Sitticus, localizată chiar lângă Salzburg.  Ajunşi aici, ne-am bucurat cu mic cu mare de fântânile jucăuşe, de mecanismele ingenioase şi invenţiile unui om cu un simţ aparte al umorului, de scaunele din piatră din care ţâşnesc pe neanunţate jeturi de apă, udându-i pe cei care ascultă cuminţi povestea ghidului. La finalul turului am avut de uscat un copil fericit, pe băncile de lângă lacul liniştit din vastele grădini, într-o frumoasă şi însorită zi de vară.

Austria_Hellbrunn

Iar dacă sunt muzee de artă unde vrei neapărat să mergi dar te temi că nu vei avea nicio şansă să ai liniştea pentru a te bucura de vizită, poţi apela la propria ta imaginaţie, poţi inventa un joc care să implice atenţia copilului la detalii, identificarea anumitor tablouri pe pereţi, după catalog, un premiu suvenir la final şi orice altceva îţi vine prin cap. Timpul pe care îl vei petrece într-un astfel de loc poate că va fi mai scurt, poate că vei fi nevoit să îţi stabileşti chiar şi tu o ordine a priorităţilor, dar cu aşteptările potrivite şi o cât de mică organizare prealabilă, veţi ieşi cu toţii de acolo câştigaţi.

Vrăji

După cum ai observat în experienţele pe care ţi le-am împărtăşit mai sus, nu este nevoie de nicio baghetă magică pentru a transforma călătoria cu copilul într-o vacanţă de neuitat, plină de poveste, aventură sau joc. Iar dacă tot am pomenit de vrăji şi tot sunt la modă şcolile de magie, personajele cu puteri supranaturale şi vrăjitoarele, iată că există şi pentru asta muzee sau festivaluri. Berry face partea din Valea Loarei şi este o regiune care, de-a lungul istoriei, se spune că a strâns ceva reputaţie privind ritualurile vrăjitoreşti. Tocmai de aceea, găseşti aici şi un muzeu dedicat lor. Nu mai vânează nimeni vrăjitoare în ziua de azi dar istoria lor este fascinantă, tragică şi ciudată. Muzeul nu este la fel de interactiv ca altele dar prezintă tot felul de scene din viaţa lor, ritualuri diavoleşti dar şi felul în care anumite femei au fost pedepsite, de-a lungul timpului, pe drept sau pe nedrept…

Vrajitoare_0081

În Italia am participat la Noaptea vrăjitoarelor, „ La notte delle masche in Sinio”, un eveniment organizat pe străduţele înguste şi pline de farmec ale unui mic orăşel din Langhe, Piemont. Ne-am bucurat, la lumina torţelor aprinse, de costume, vrăjitoare, elixire de tinereţe sau fericire din ceai aromat, ghicitoare şi magicieni, a fost ca şi cum timpul ar fi dat înapoi şi n-am fi avut nimic altceva de făcut decât să visăm şi să credem.

„Dacă poţi visa înseamnă că poţi realiza acel vis” spunea Walt Disney

Nu uita însă că tu ai crescut şi că ceea ce visezi acum nu este neapărat ceea ce visează copiii. Încearcă să-i asculţi, să-i respecţi şi să-i înţelegi. Copiii sunt imprevizibili şi oricât de mult am încerca să planificăm până în cele mai mici detalii o călătorie alături de ei, nu vom reuşi pe deplin. Trebuie doar să ne pregătim temeinic pentru neprevăzut, să înţelegem că spontaneitatea, schimbarea de dispoziţie şi preferinţele ciudate fac parte din meniul copilăriei şi din experienţa minunată a călătoriei în lume şi prin viaţă cu un copil.

Disney_0348a

Citește mai multe despre călătoriile cu copii în cartea care publicată în martie 2018:

Mami, tati, uite cămilele!

 

Cum să supraviețuiești în călătoriile alături de copii. Sfaturi serioase pentru părinți și povești fantastice pentru copii, însoțite de ilustrațiile naive ale subsemnatei.

Detalii aici.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care a călătorit cât de mult a putut împreună, practicând un turism responsabil. Roxana este pasionată de artă și desen, Alex de fotografie și gastronomie. Petra, pe care o vei regăsi mai mult copil între paginile acestui blog, a devenit între timp adult și a pornit pe propriile căi în viață.